5 koraka do uspješnog polaganja Goethe-ispita

Korisni članci

Uspjeh u učenju stranog jezika se na kraju mjeri sposobnošću da tim jezikom komuniciramo tokom svakodnevnog života, u poslu, za vrijeme studija, prilikom putovanja. Ništa drugačije nije ni sa njemačkim jezikom. Koristan je u onoj mjeri u kojoj smo u mogućnosti da bez pola muke kažemo i mnogo više od “Mein Name ist” ili “Guten Tag”.

Pored toga, uspjeh u učenju njemačkog jezika može da se mjeri i posjedovanjem međunarodno priznatog sertifikata, koji sigurno potvrđuje naš trud i vrijeme uloženo u učenje. A kada govorimo o međunarodno priznatim sertifikatima, ne možemo da zaobiđemo sertifikat Goethe-Instituta – bez sumnje najprestižniji među svim sertifikatima koje možete da posjedujete kada je u pitanju potvrda o znanju njemačkog jezika.

Goethe-sertifikat je za njemački jezik zapravo ono što je u sportu zlatna medalja na Olimpijskim igrama ili za režisere Oskar za najbolji film godine. Posjedovanjem ovog serifikata potvrdili ste da ste uspješno položili ispit koji je testirao jednu suštinsku stvar – koliko dobro komunicirate na njemačkom jeziku.

Ali šta je zapravo potrebno uraditi kako biste uspješno položili Goethe-ispit?

Koja je čarobna formula?

Ukratko i možda nažalost: Ne postoji čarobna formula za polaganje Goethe-ispita.

Međutim, postoji niz strategija, metoda pripreme i profesionalna podrška koja vas može podržati i pripremiti za polaganje.

U narednih nekoliko pasusa ću vam predstaviti 5 koraka od kojih ste neke možda već djelimično slijedili, a neki od njih tek mogu da vam pomognu da uspješno položite Goethe-ispit.

 

1. Kontinuitet i strategija u učenju njemačkog jezika

Vjerujem da nije bilo teško naslutiti da je upravo redovno učenje jedan od ključnih faktora uspjeha u pripremi za polaganje ispita. Zato je veoma važno zadržati kontinuitet do samog polaganja ispita. Česte pauze, posebno one koje traju sedmicama pa i duže, nisu poželjne na putu do položenog ispita. Stoga učenje posmatrajte kao jedan trajan proces. Na svu sreću, to ne znači da ste svaki put prikovani za udžbenik i druge nastavne materijale. Postoji  mnogo više od toga što može da oboji i učini zanimljivijim vrijeme koje izdvajate za učenje njemačkog jezika.

Ukoliko je pauza baš neizbježna tokom ili nakon završenog ciklusa učenja, postoji jedan korak koji vam može i te kako pomoći da se vratite u formu. O njemu ćemo nešto kasnije u ovom blogu.

Pored kontinuiteta ključna je i strategija kojom se služimo tokom učenja. Moj savjet: Stavite je na papir. Kreirajte svoju jasnu strategiju učenja kojom ćete da obuhvatite možda i neke od sljedećih stavki:

  • Odredite kada, odnosno u koje vrijeme učite. Definišite jasno dane u sedmici i sate. Kurs će vam u tome pomoći, jer vas “tjera” da učite redovno u tačno određeno vrijeme.
  • Navedite svoje sedmične ciljeve koje želite da postignete, npr.: “Do kraja ove sedmice ću znati da ispitam cijenu nekog proizvoda na njemačkom jeziku.” I vrlo važno – pridržavajte se tih ciljeva!
  • Definišite načine na koje ćete da vježbate svaki od segmenata ispita ponasob: govor, čitanje, slušanje i pismeno izražavanje. Nemojte da zapostavite niti jedan od ovih dijelova!
  • Pripremite unaprijed izvore, literaturu i pomoćna nastavna sredstva koja ćete koristiti za učenje njemačkog jezika i pripremu za polaganje ispita. Ovo je vrlo važno i ukoliko niste sigurni kako da postupite, slobodno potražite nekoga ko vam može pružiti stručnu podršku. Ako ste na kursu ili pripremnoj nastavi, to će za vas da uradi nastavnik.

2. Kurs njemačkog jezika

Zašto bismo učili da vozimo automobil na trkaćoj pisti, ako pri tome do sada još nismo položili vozački ispit i savladali vožnju u javnom saobraćaju? Da, nema mnogo smisla, jer teško možemo da vladamo vozilom bez osnovnih vještina upravljanja, poznavanja tehničkih karakteristika vozila, pravila bezbijednosti itd.

Ako ovaj primjer uporedimo sa učenjem njemačkog jezika, ubrzo ćemo shvatiti da  uspješnom polaganju ispita mora da prethodi nešto što predstavlja osnovu. Obzirom da Goethe-ispit za cilj ima da provjeri koliko dobro komunicirate na njemačkom jeziku, jasno je da moramo da se pripremamo u tom pravcu i da je komunikacija osnova.

Zašto baš kurs?

Naravno, postoji način učenja poput individualne nastave ili čak samostalnog rada, što će zahtijevati maltene nastavničke kompetencije onoga koji samostalno uči.

Glossa – centar za njemački jezik Banja Luka je akreditovan od strane Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine i stoga u skladu sa normama koje propisuje ova akreditacija Centar organizuje kurseve koji imaju fokus na dva polja: Da polaznike osposobe da komuniciraju na njemačkom jeziku i da ih pripreme za polaganje ispita.

Pored toga svaki kvalitetan kurs je sigurno najbolje rješenje jer obuhvata i sljedeće stavke koje individualnoj nastavi i samostalnom učenju često ili uvijek nedostaju:

  • Stručnog nastavnika, koji je obučen da polaznike osposobi za komunikaciju na njemačkom jeziku. Pored toga je dužan da polaznike prati, podržava i usmjerava na svakom koraku.
  • Jasni ciljevi učenja koji su u skladu sa Zajedničkim evropskim referentnim okvirom za strane jezike, koji su u skladu sa onim što na kraju provjerava Goethe-ispit.
  • Mogućnost učenja i komuniciranja sa drugim polaznicima kursa (za razliku od individualne nastave ili samostalnog rada), što može biti presudno za uspješno učenje.
  • Oslobađanje od straha od upotrebe jezika u svakodnevnom životu.
  • Sticanje vještina za dalje, samostalno učenje nakon završenog kursa.
  • Fleksibilnost u učenju, jer postoje online-modeli kurseva koji omogućavaju učenje u bilo kojem trenutku.

Pošto smo naučili da samostalno vozimo auto, možemo polako dalje – da se pripremamo za trkaću pistu, bez rizika da polupamo auto u prvoj krivini.

3. Moj smartphone i laptop su moji saveznici u učenju

Nekoliko mjeseci unazad sam već pisao o tome u kojoj mjeri multimedija može da bude od pomoći u učenju njemačkog jezika i koje aplikacije za pametne telefone možemo da koristimo kako bismo dodatno učili njemački jezik.

Ukoliko pametne uređaje koristimo na pametan način, vrlo brzo ćemo osjetiti benefite koje nam oni mogu donijeti.

Samo sa rezervom, jer ništa od ovoga neće zamijeniti kvalitetnu pripremu za ispit i omogućiti vam da u potpunosti savladate njemački jezik. Za to aplikacije poput Duolingo ili platforme poput YouTube i Netflix jednostavno nisu dovoljne. Međutim, pomoći će vam da održavate jezičko znanje i da ste u dodiru sa njemačkim jezikom često na zabavan način, što je našem mozgu signal da lakše prihvata i usvaja znanja koja dolaze sa nekoliko strana.

Na samom kraju, koristeći ovdje pomenute uređaje možete da učitavate brojne digitalne sadržaje koje je Goethe-Institut dao na raspolaganje svima onima koji se pripremaju za ispit.

https://www.youtube.com/watch?v=aGNd-6pDkEI

4. Bez straha da koristiš stečeno znanje!

Koliko god su vam dobar nastavnik, multimedija i aplikacije saveznici u učenju njemačkog jezika i pripremi za polaganje međunarodno priznatog Goethe-ispita – strah to definitivno nije!

Stoga, oslobodite se straha i budite slobodni da koristite stečeno znanje iz njemačkog jezika u komunikaciji, ma gdje se našli. Nema zaista potrebe da se osjećate neugodno i da se ustručavate da izgovorite riječi koje ste prije toga vrijedno učili.

Zašto je ovo bitno?

Prije svega jer ćete i na Goethe-ispitu (posebno na dijelu usmenog izražavanja) biti u prilici da slobodno i spontano komunicirate, baš onako kao i u stvarnom životu. Strah u takvim situacijama može da dovede do neželjenih blokada i da vas spriječi da kažete ono što već zaista znate.

Ako ste pohađali dobar kurs i imali stručnu podršku tokom učenja njemačkog jezika i pripreme za ispit, sigurno ste već prevazišli strah od izgovaranja rečenica poput “Guten Tag! Können Sie mir bitte sagen, wann fährt  der nächste Zug nach München?”. Ako vam to ipak tek predstoji, obratite dobro pažnju na to da suzbijanje straha od komunikacije na njemačkom jeziku bude jedan od vaših ciljeva i prioriteta do uspješnog polaganja ispita.

5. Pripremna nastava za ispit

Već sam na samom početku teksta spomenuo da postoji jedan oblik pripreme za uspješno polaganje ispita, posebno pogodan ukoliko ste od posljednjeg učenja napravili dužu pauzu. Međutim, pripremna nastava za polaganje ispita je zapravo mnogo više od toga. Njen zadatak je da kandidatima pruži potpuni uvid u formu i strukturu ispita, pravila koja važe tokom polaganja, šta je velika, a šta mala greška koju možemo da napravimo i još mnogo toga.

Posebno važno: Pripremnu nastavu treba da vodi stručan nastavnik koji do najdublje srži poznaje Goethe-ispit, poput samog ispitivača. Samo na ovaj način pripremna nastava može da bude uspješna, bez obzira da li je pohađate u offline ili online učionici.

Trebalo bi ipak naglasiti da pripremna nastava nije zamjena za kurs njemačkog jezika. Iako će vas upoznati detaljno sa ispitom i tehnikama za uspješno polaganje, na ovom obliku nastave nećete usvajati opšta jezička znanja potrebna za komunikaciju na njemačkom jeziku. Njih ste prethodno već savladali, u najboljem slučaju, na kursu njemačkog jezika.

Želim vam uspješnu pripremu i što je najvažnije mnogo uspjeha prilikom polaganja ispita!

Autor: Vladimir Radošević

Rođen je 1986. godine u Bosni i Hercegovini. Pohađao je srednju školu u Tesliću i studirao njemački jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci i djelimično u Njemačkoj. U Glossa – centru za njemački jezik je zaposlen u marketing sektoru i kao Glossa Online tutor. Učestvovao je na brojnim stručnim usavršavanjima za nastavnike, pored ostaloga i obukama DLL koje organizuje Goethe-Institut. Ljubitelj je i poznavalac informacionih tehnologija koje mogu da pomognu i direktno se koriste u procesu učenja – u fizičkoj učionici i na daljinu.

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?