5 najbitnijih stvari koje ćeš naučiti na nivou A1

Korisni članci

Prema evropskom referentnom okviru za jezike (GER) nivo A1 je elementarni nivo poznavanja nekog jezika. On podrazumijeva da se služimo jezikom na nivou prepoznavanja riječi i izraza, jer samostalna i kompletna upotreba još uvijek nije sasvim moguća. Služi nam za ispunjavanje nekih osnovnih potreba, kao što su, recimo – da predstavimo sebe i druge, da kažemo ili napišemo osnovne podatke o sebi, svojoj porodici i okolini, poslu ili školi, te da pitamo nekog drugog za te iste podatke, da čitamo karte i pitamo za put ili koliko nešto košta, popunimo formular ili napišemo kratku poruku.

Međutim, da bismo došli do toga, potrebno je da nam bude jasno da, ako pohađamo kurs jezika, bilo online ili u učionici, profesor ili profesorica ne mogu da posade to znanje ni u čiju glavu. Oni su tu da savjetuju, pojasne, olakšaju i daju smjernice. Na polaznicima je da to pokušaju što bolje da primijene, a neke sadržaje prosto – sjednu i nauče.

A1 nivo je u svakom smislu veoma bitan za savladavanje osnovnih stvari, posebno ako od njega počinjete svoje jezičko putovanje na kursu jezika. On postavlja osnove. Od vas zavisi da li dobre ili manje dobre – od načina učenja i pamćenja sadržaja do navikavanja na vrste i načine izrade zadataka, kako na kursu tako i na ispitu.

Pređimo na stvar: Šta je to neophodno da znate nakon završenog A1 nivoa (ili na šta da obratite posebnu pažnju ako ste tek počeli sa učenjem).  Šta je, dakle, apsolutni “must have“ za A1? 

1. Brojevi! 

U svim varijantama i kombinacijama – moraju se znati. 

Pratiće Vas kao sjenka od nekog 5. ili 6. časa pa do kraja. I to ne samo ovog nivoa, nego i svakog sljedećeg. Broj telefona, kuće, stana, spratovi, sati, datumi, vozovi, sjedišta, novci, trgovina, putovanja, brojevi soba pa sve do dresova sportista – nalaze se svuda i stalno su nam potrebni. Ako ih ne savladate na početku, kasnije postaje sve teže i teže, a pritisak sve veći. Toliko načina ima da ih naučite i učinite zanimljivim – od videa na YouTube do raznih udžbenika, slika i objašnjenja. Vaše je samo da izaberete način koji Vama najviše odgovara i na sljedećem času zadivite profesore i kolege polaznike svojim perfektnim poznavanjem brojeva ☺ 

2. Red riječi u rečenici!

Pritom mislim na onaj najosnovniji –  ne na to da li vremenska odrednica stoji iza ili ispred one za mjesto – nego subjekat i Njegovo Veličanstvo Predikat. . Glagol je u njemačkom jeziku Bog i batina, alfa i omega, prema njemu se ravnaju svi ostali članovi. Kada stoji na pravom mjestu u rečenici – sve ostalo je manje bitno i nije smrtni grijeh. A kasnije, kada savladate umjetnost mijenjanja reda riječi, moći ćete da formulišete rečenice koje neće uvijek počinjati isto: Ich bin, ich habe, ich, ich, ich…

3. Sve imenice se pišu velikim slovom!

To je prosto tako i treba to preboljeti da bismo što prije počeli da pišemo pravilno i da ne bismo vukli stare greške na više nivoe. Najlakše će biti da što više pišete i prepisujete, čitate tekstove i obraćate pažnju na to kako je šta napisano. Kasnije se to automatizuje i uopšte ne razmišljamo o tome.

4. Članovi!

Sve gorepomenute imenice imaju svoje članove, tj. rodove (kao i kod nas: muški, ženski i srednji rod). Međutim, začkoljica je u tome što logika rodova nije ista kao u našem jeziku. Neke imenice imaju isti rod kao naše, ali neke nemaju, tako da treba naći neki drugi način da se nauče, a da ne bude samo učenje napamet (iako je i to nekad neizbježno). Tabele, grupe riječi: po značenju, po temama, po frazama, koje ćete rasporediti po istim članovima možda može da bude jedan od načina za lakše pamćenje istih.

5. Čitanje/izgovor

Možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je njemački izgovor lakši od, recimo, engleskog te da su pravila za čitanje prilično stabilna, sa malo izuzetaka. Da li to kod učenika izazove potcjenjivanje pa ni ono malo pravila za čitanje u njemačkom ne nauče nego misle da će im “već nekad sjesti“ ili prosto smatraju da nije bitno – ne znam. Ali pouzdano znam da se mnogo polaznika i na višim nivoima i dalje bori sa izgovorom umlauta (preglasa) ili kombinacija nekih slova, kao npr. äu ili chs. Zato je moja topla preporuka da se taj alfabet zajedno sa pravilima za čitanje nauči na samom početku i što više vježba – čita naglas. Možete uzeti svoje telefone i snimati se kako čitate pa pustiti da čujete kako to zvuči. A kada to sve dobro navježbate onda ni riječi kao što su Streichholzschächtelchen neće biti problem. Štaviše, radovaćete im se ☺

Mišljenje polaznika

A evo šta su naši polaznici dodali ovoj listi stvari koje se moraju znati na A1 nivou:

  • Učenje pozdrava, predstavljanje, osnove ispunjavanja formulara, vrijeme (sat, dani u sedmici) i glagoli za osnove radnje
  • Dvije stvari: Käse und Doch
  • Pregledanje oglasa za stan, izgleda da će nam to trebati. I najvažnije – hrana i piće
  • Čitanje, pisanje, izražavanje u sadašnjem vremenu, da se nauči napisati kratak tekst i osnove gramatike
  • Riječi svakako, mjesto glagola u rečenici, da se imenice pišu velikim slovom, brojevi
  • Pravila čitanja, popunjavanje formulara, negacija, neodređi član, akuzativ
  • W-Frage, Possessivartikel, Präpositionen, Modalverben und Imperativ
  • Predstaviti se, pozdrave, brojeve, boje, GDJE stoji glagol u rečenici, znati prezent kao pjesmicu

Pišite nam svoje komentare na ovu temu, kao i šta Vi smatrate najbitnijim na nivou A1, bez obzira da li sada pohađate taj ili neki viši nivo na kursu stranog jezika! 

Autor: Kristina Čulić

Godine 2019. diplomirala njemački jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci. Od juna 2020. radi i kao stalni sudski tumač za njemački jezik.

Već 5 godina radi kao nastavnik njemačkog jezika na svim nivoima i sa svim uzrastima. Ipak, najviše voli provoditi vrijeme u učionici sa djecom te je upravo iz tog razloga svoj rad u Glossa-centru posvetila dobrim dijelom dječijim kursevima.

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?