Da bih voljela, moram da razumijem

Korisni članci

Ne, definitivno ne volim nuklearnu fiziku. Razlog je jednostavan, ne razumijem je. Nisam nikad istinski željela da se bavim njom. I ne samo to: nisam se nikad ni zapitala šta je ona ustvari. Možda bih je danas i voljela.

Malo kome se svidjela lektira iz gimnazijskih dana – Kafkin „Proces“. Sjećam se da sam je čitala danima i pitala se zašto uopšte postoji. 

Nekoliko godina kasnije, ponovo sam morala sa prođem tu istu „golgotu“ zbog važnog ispita. Tad sam počela razumjevati. I potpuno novi svijet mi je otvorila. Ranije, jednostavno, nisam razumjela. Danas mi je omiljena knjiga. Pitate se kako? Jednostavno – razumijem je i volim.

Kao nastavnik radim petnaest godina. Svakodnevno slušam o tome, kako je njemački jezik težak, kako treba imati talenta, da su godine važne kad ljudi počinju učiti jezik, kako grubo njemački jezik zvuči.

Neko će to iskoristiti kao izgovor da odustane, dok će neko drugi iskoristiti priliku da prevaziđe strahove od nepoznatog i uvidi sve benfite poznavanja stranog jezika.

Da li je teško?

Ukoliko počnete sa stavom „Ovo je preteško, nemam talenat, ja to ne mogu“ – biće zaista teško i nećete moći. Kao i za sve ostalo, potrebni su motivacija i učenje. Učimo tokom cijelog života. Često smo fokusirani na ono što učimo, a ne na sam proces učenja. Zbog toga najčešće izostaju rezultati. Potrebno je početi razmišljati o razmišljanju. Ukoliko nešto učite, tako što neprekidno reprodukujete isto, izostaće razmišljanje o tome i sam proces ulaska učenog u vaš mozak.

Razmišljanje o učenju

Da biste zaista nešto naučili, potrebno je da razmišljate o samom učenju. Postavite sebi cilj: želim npr. da naučim strani jezik. Počnite od pitanja: Zašto je to dobro za mene? Koje benefite ću imati od poznavanja tog jezika?

Potrebno razmišljati o samom procesu učenja: Dobro mi idu strani jezici, zato mislim da mi je potrebno šest mjeseci da ga savladam. Ili: strani jezici mi nisu jača strana, biće mi potrebno godinu dana da ga savladam.

Informiši se

Da bih ispunila svoja očekivanja, moram se prvo informisati: koliko mi je zaista potrebno vremena da dođem do svog cilja, koje informacije već imam dostupne, te koji su mi resursi potrebni za uspješno učenje tog jezika.

Ako mi je za postizanje cilja potrebno više od šest mjeseci, trebalo bi da pronađem način da ispunim svoj zadatak u željenom roku, bilo da mi je potreban neki intenzivni kurs ili da uzimam privatne časove.

Postavljaj sebi pitanja

U toku samog učenja postavljajte sebi pitanja: Da li sam na pravom putu? Šta mogu da uradim drugačije? Da li ja ovo zaista razumijem?

Nakon tog predviđenog perioda, postavite sebi pitanja: Da li sam ostvario/ostvarila svoj cilj? Šta sam mogao/mogla drugačije? Šta još mogu da uradim? Gdje mogu da iskoristim naučeno?

Kad ciljano pristupate učenju ili bilo čemu drugom, oslobađate se negativnih misli, poput „to je preteško“ ili „ja to ne mogu“. Umjesto toga, pokušajte razumjeti. Tad vam neće biti teško ni zavoljeti.

Autor teksta: Aleksandra Manojlović

Profesor njemačkog jezika i književnosti, poslovođa Glossa – centra u Prijedoru, tutor na kursevima Glossa  Online.

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?