fbpx

Prevodilački konkurs za nagradu “Olga Bukinac” (2022.)

Filološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci u saradnji sa Glossa – centrom za njemački jezik raspisuje

DRUGI PREVODILAČKI KONKURS ZA NAGRADU „OLGA BUKINAC“

Olga Bukinac bila je prva Banjalučanka, koja je ponijela titulu doktora nauka i to iz oblasti germanistike. Po završetku Gimnazije u Banjoj Luci, Olga Bukinac odlazi na Filozofski fakultet u Zagreb, gdje je 28. novembra 1929. godine doktorirala iz oblasti njemačke književnosti sa temom „Liliјenkronove drame iz germanske povijesti“.

Nagrade se dodjeljuju za najbolji prevod pripovijetke „Pod vijorećim zastavama“ njemačkog pisca Detleva fon Lilijenkrona. Djelo se prevodi sa njemačkog na srpski jezik.

Na konkurs mogu da se prijave svi zainteresovani srednjoškolci i studenti.

Prevodilački konkurs će trajati od 16. marta do 29. aprila 2022. godine. Komisija će uzeti u obzir samo pristigle prevode najkasnije do 29. aprila 2022. godine do 18:00 časova.

Komisiju čine Adriana Švraka, direktorica Glossa – centra za njemački jezik i član ispitne komisije za sudske tumače za njemački jezik pri Ministarstvu pravde Republike Srpske, Melsada Zec Zejnić, viši asistent Studijskog programa njemačkog jezika i književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i prevodilac pri Arhivu Republike Srpske, Ivana Četić, viši asistent Studijskog programa njemačkog jezika i književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i stalni sudski tumač za njemački jezik i Aljoša Preradović, koordinator prevodilačkog odjela Glossa – centra za njemački jezik, asistent Studijskog programa njemačkog jezika i književnosti Pedagoškog fakulteta u Bihaću i stalni sudski tumač za njemački jezik.

Nagrade za prva tri mjesta su:

  1. mjesto: 200,00 KM i knjiga,

  2. mjesto: besplatan kurs njemačkog jezika u Glossa – centru za njemački jezik, onlajn ili u učionici, koji dobitnik može pokloniti nekome,

  3. mjesto: knjiga.

Originalni tekst za prevođenje možete preuzeti ovdje: Detlev von Liliencron – “Unter flatternden Fahnen”

Prevode u PDF-formatu dostaviti do naznačenog roka na sljedeće mejl adrese: ivana.cetic@flf.unibl.org i aljosa.preradovic@glossa.ba. U istom mejlu pored prevoda dostaviti i sljedeće podatke: ime i prezime, adresu stanovanja, kontakt telefon i kratku biografiju.

Komisija će zasijedati i donijeti odluku o pobjednicima, koji će o tome blagovremeno biti obavješteni putem mejla. Svečana dodjela nagrada održaće se 26. maja 2022. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.