fbpx

Razbijte predrasude kod učenja stranih jezika!

Većinu osoba sama pomisao na učenje stranog jezika vraća u školske klupe i dotadašnje školovanje. Time stvaraju sami sebi predrasude, posebno na početnim nivoima učenja stranog jezika, da neće moći da “savladaju gradivo” na kursu i zbog toga se ipak odlučuju da ne počinju sa učenjem. Međutim, ključ uspjeha u učenju njemačkog ili nekog drugog jezika je upravo razbijanje ovakvih predrasuda.

Stručni timovi Glossa-centra vam mogu pomoći da prevaziđete predrasude o načinu učenja uopšte, jer učenje ipak nije jednako u svim obrazovnim ustanovama. A kako da prevazićete predrasude i pronađete pravi put?

Naravno, i iz ličnog iskustva mogu da kažem da stručan nastavnik treba da bude taj koji će da vas riješi svih predrasuda o učenju stranog jezika. Prvenstveno nastavnik se trudi da uvijek svi rade u opuštenoj i zabavnoj atmosferi, bez pritiska, ograničavanja vašeg vremena ili mašte. Nastavnik uvijek priprema detaljno svoje časove, koje prilagođava svakoj grupi pojedinačno, pa čak ako je potrebno i vama kao pojedincu, upravo iz razloga da ne biste osjetili pritisak tokom učenja i usvajanja vještina komunikacije. U nastavu ne ulazi suhoparno pisanje definicija i gradiva, nego se radi o detaljno pripremljenoj nastavi, koja obuhvata raznovrsne igre, filmove, kratke video-snimke, radionice, muziku, fizičku aktivnost, crtanje, fotografije, časove u učionici i izvan nje. Sve ovo je dio nastave koja se ne uklapa u šablon predrasuda koje imamo kada je u pitanju učenje. Na taj način stvaramo sebi prostor bez straha i fokusirani smo na uspjeh.

Zašto se nastavnici moraju da se pripremaju detaljno za svaki čas? Upravo iz razloga što sigurno često čuju rečenice polaznika: “Ja to nikada neću naučiti”, “Nemojte me molim vas “prozvati” da učestvujem u zadatku”, “A da li se testovi ocjenjuju i da li to utiče na moje učešće na kursu?”, “Da li ja ovo radim pogrešno?”… Ukoliko vaš nastavnik ovakva i slična pitanja dočeka kvalitetno pripremljenom nastavom, uspjehu u učenju njemačkog jezika ništa ne stoji na putu.

Naravno nama je u cilju da ovakve predrasude prevaziđemo zajedno sa vama i da idete nasmijani na časove, da učite bez straha da ćete reći nešto pogrešno ili da će to uticati na vaš uspjeh na kraju kursa. Stručan nastavnik će se uvijek truditi da se osjećate ugodno i opušteno tokom časova, te da vrijedno i aktivno učestvujete u nastavi, učite i vježbate sve što treba da savladate. Učenje uz različite metode dovodi do efikasnijih rezultata, čak toliko da nakon određenog vremena iznenadite sami sebe sa znanjem koje ste stekli u toku kursa, a niste morali da učite napamet, niko nije vršio pritisak na vas. Naprotiv, dobro ste se zabavili i družili sa kolegama i nastavnikom, imali ste mogućnost da izrazite svoju kreativnu stranu i došli ste do svog cilja!

Ništa nije pogrešno i nema ograničenja ako se posvetite tome i radite to sa zadovoljstvom!

Autor:

Leona Umićević rođena 21.08.1994. u Klevama (Njemačka). Osnovu i srednju školu završila je u Brodu.  Godine 2017. diplomirala njemački jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci. Od februara 2019. godine zaposlena je kao nastavnik njemačkog jezika na svim nivoima kurseva za odrasle i djecu. Od marta 2020. godine zaspolena kao tutor za onlajn kurseve. Namjerava postati sudski tumač za njemački jezik.