10 razloga da posjetiš Njemačku

Korisni članci

Domovina Getea, Šilera, Kafke, Hajnea, Hesea, Brehta, jedna od vodećih svjetskih sila, zemlja velikih pronalazača, poput Gutenberga, Ajnštajna, Rentgena, Simensa, Benca, Daimlera – itekako ima šta ponuditi svima koji je žele posjetiti.

Istorija, kultura, prirodne ljepote, te bogatstvo sadržaja su sinonim njemačkog turizma.

Za ljubitelje kulture i umjetnosti tu su gradska područja, bogata starim građevinama, muzejima, katedralama i palatama, dok neki manji gradovi nude autentičan ugođaj od prije nekoliko vijekova.

Nasuprot tome, ljubitelji prirode imaju na raspolaganju jezera i planine.

Napraviti manju listu top destinacija je izuzetno teško, te ću pokušati da dočaram kako bi ova lista mogla da izgleda u slučaju Njemačke.

1. Berlin

Zaista je teško izdvojiti šta u Berlinu ne posjetiti, ali ako ste samo nekoliko dana u ovoj metropoli, Brandenburška kapija je obično na prvom mjestu. Danas zaštitni znak Berlina, kapija je sagrađena 1791. U podnožju kapije se nalazi Pariser Platz, koji je danas centar mnogih kulturnih građevina, kao što su Hotel Adlon (istoimeni film obavezno pogledati) i Akademija umjetnosti.

Da biste savršeno vidjeli grad, tu je nezaobilnazni televizijski toranj (Fernsehturm). Toranj je visok 368 m te predstavlja najveću zgradu u Berlinu. Iz tornja se pruža panoramski pogled na grad od 360 stepeni.

Za ljubitelje kulture je tu Muzejsko ostrvo (Museumsinsel), na kojem se nalazi mnoštvo muzeja sa kulturnom baštinom starom preko 6000 godina.Ako ste ljubitelj poznatih svjetskih brendova, kupovinu možete obaviti na Ku’damm-u (Kürfürstendamm), jednoj od najomiljenijih ulica u Berlinu. Dužinom od 3,5 km možete uživati u mnogobrojnim restoranima, hotelima, te brendiranim radnjama.

2. Hamburg

Slobodni i hanzeatski grad Hamburg  (Die Freie und Hansestadt Hamburg) je drugi grad po veličini u Njemačkoj poslije Berlina. Veliki i lijep lučki grad, koji se nalazi na samom sjeveru države, predstavlja drugu najveću luku u Evropi, odmah poslije Rotterdama.Grad se može podijeliti na stari lučki dio (Hafencity) i novi dio, pri čemu je savršeno spojeno staro i novo.  Nezaobilazna je zgrada filharmonije (Elbphilharonie), koja predstavlja jednu od najvećih i najakustičnijih koncertnih dvorana na svijetu.

3. Rügen

Ostrvo Rügen je najveće njemačko ostrvo, smješteno na Baltičkom moru, ispred obale Zapadne Pomeranije. Posjetioci mogu uživati u dugim pješčanim plažama, rezervatu prirode, koji ima slikovotu bukovu šumu, sa planinarskim i biciklističkim stazama, te impozantnim krečnjačkim stijenama. Svake godine se ovdje održava mnoštvo festivala.

4. Frankfurt

Sa dugom istorijskom tradicijom, predivnim spomenicima kulture, mnogobrojnim muzejima i galerijama, u samom srcu Evrope – Frankfurt na Majni predstavlja spoj tradicije, kulture, trgovine i građevinarsva.

Mainhatten, kako ga još nazivaju, je jedini njemački grad koji dozvoljava nebodere u srcu grada. Iz tog razloga ga nazivaju evropskim Njujorkom.

Tu svakako treba posjetiti Geteovu kuću, najpoznatiju frankfurtsku crkvu Paulskirche, te Skyline, gdje se nalazi 14 nebodera. Najpoznatiji među njima su Europaturm (337,5 m),kao Commerzbank Tower (259 m).

Frakfurtski Skyline je, posebno noću, jedna od najljepših i najupečatljivijih znamenitosti.

5. Neuschwanstein

Novi labudov kamen (kako bi bukvalan prevod glasio) se nalazi na jugozapadu Bavarske. Dvorac je sagradio bavarski kralj Ludvig II 1869. godine. Izgrađen je na visini od 965 m i rađen najvećim dijelom u stilu njemačke romantike XII vijeka. Kralj Ludvig II je bio veliki obožavaoc Wagnera, te mnošto prostorija u dvorcu ima obilježja slavnog kompozitora. Poznati bajkoviti dvorac se može vidjeti na početku svakog Diznijevog filma, a poslužio je i kao Pepeljugin dom.

6. München

Prva asocijacija na ovaj divni grad je svjetski poznat Okoberfest. Ali, i pored najpoznatijeg festivala u Njemačkoj, München ima toliko toga da ponudi posjetiocima.

Idealan obilazak grada počinje na njegovom glavnom trgu Marienplatzu, gdje se može vidjeti velelepna gradska vijećnica. Marienplatz je takođe idealno mjesto za sve ljubitelje šopinga. Tu su radnje poznatih svjetskih brendova, poput Zare, Manga, Burberry, Chanel, Ralph Lauren i mnogi drugih.

Nezaobilazan dio je Olimpiapark, gdje se nalazi nekadašnji Bayernov stadion, te futuristička zgrada BMW-a. Zgrada predstavlja ujedno i muzej. Tu se mogu vidjeti svi modeli BMW-a ikada napravljeni, a za ovaj užitak nećete platiti ništa tj. ulaz je besplatan.

Za ljubitelje prirode i šetnje tu je Englischer Garten, koji je po svojoj površini veći i od Central Parka u Njujorku.

Privlačan turistima je i dvorac Nymphenburg, koji se nalazi svega osam kilometara od samog centra grada. Dvorac je izgrađen 1662. godine i bio je jedna od najomiljenijih rezidencija bavarskih kraljeva. Nakon duge šetnje je tu najpoznatija pivnica na svijetu Hofbräuhaus.

7. Schwarzwald

„Crna šuma“ nije poznata samo kao izvor rijeke Dunava, već i po svojim umjetničkim pejzažima, srednjovjekovnim gradovima, ekstremnim usponima i bistrim jezerima. Bogata termalnim kupalištima, romantičnim krajolicima sa gustom četinarskom šumom, vodopadima, te gradićima sa srednjovjekovnom arhitekturom, idealno je mjesto za svaki ukus, kako zimi, tako i ljeti.

8. Bodensee

Bodensko jezero ili Švapsko more (kako ga zovu), nalazi se na granici između Njemačke, Austrije i Švicarske. Treće je po veličini jezero u Evropi poslije Balatona i Ženevskog jezera. Okruženo je odmaralištima sa idiličnim plažama, baroknim dvorcima i katedralama (bajkoviti dvorac Salem i St Gallen katedrala, koja je pod zaštitom UNESCO-a), kao i prirodnim oblastima sa panoramskim pogledom na Alpe. Nezobilazno je i poluostrvo Mettnau, koje spada u najmirnije dijelove Bodenskog jezera. Ovdje se mogu vidjeti mnogobrojne vrste ptica.

9. Wuppertal

Wuppertal je grad u saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija. Nalazi se oko 30 kilometara od grada Düsseldorfa. Grad leži na rijeci Wupper. U samom gradu se nalazi preko 4 500 objekata pod zaštitom države. Većina je iz perioda klasicizma i bauhausa. Jedan od gradskih muzeja  je i rodna kuća Fridriha Engelsa. Wuppertal je poznat po plesnom teatru pod vođstvom Pine Bauš, koji je nastupao širom svijeta.Atrakcija grada je viseća željeznica (Wuppertaler Schwebebahn), koja je sagrađena 1901. godine. Željeznica je postavljena 8 metara iznad gradskih ulica i 12 metara iznad rijeke Wupper.

10. Köln

Četvrti je grad po veličini u Njemačkoj poslije Berlina, Hamburga i Münchena. Köln se nalazi na obali Rajne, a dvije strane grada spaja sedam mostova. Veliki je kulturni centar Rajnske oblasti. U njemu se nalazi preko 30 muzeja i više stotina galerija. Posjeduje veliki broj visokoobrazovnih ustanova, od kojih je najpoznatiji Univerzitet u Kelnu (Universität zu Köln), koji predstavlja jedan od najstarijih i najvećih univerziteta u Evropi. Glavna atrakcija grada je Kelnska katedrala (Kölner Dom). Katedrala je treća najveća crkva u svijetu i jedna od najvećih atrakcija u Njemačkoj.

Zaista je teško izdvojiti određni broj atraktivnih mjesta koji se mogu posjetiti u Njemačkoj. Bilo da volite istoriju, kulturu, prirodu ili bilo koji drugi vid zabave, mnogobrojna mjesta su na raspolaganju. Zaista vrijedi. Neka avantura počne!

Autor teksta: Aleksandra Manojlović

Dugogodišnji profesor njemačkog jezika u Glossa – centru, diplomirani germanista, poslovođa u poslovnoj jedinici Glossa – centra u Prijedoru od 2013. godine, te tutor na online kursevima Glossa – Online.

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?