5 Aplikacija koje će unaprijediti vaše učenje njemačkog jezika!

Korisni članci

Pametni telefon kao pomoćnik za učenje njemačkog jezika

Živimo u eri informacionih tehnologija i računarskih sistema u kojoj jednu od najvažnijih uloga u svakodnevnici zauzima jedan uređaj – pametni telefon. Za početak, dobro je što ga skoro svi imamo u svom džepu! Ako se još odlučimo da pametni telefon pametno i koristimo, uskoro ćemo vidjeti da je riječ o uređaju koji nam može pomoći ne samo da lako i brzo dođemo do informacija ili koristimo društvene mreže, već i u sticanju novih znanja.

U ovom izdanju bloga ću vam predstaviti 5 aplikacija i sa njima 5 načina kako uz pomoć svog pametnog telefona možete u bilo kojem trenutku učiti njemački jezik – uspješno, zabavno i pri tome potpuno besplatno, jer su aplikacije koje slijede namijenjene slobodnoj upotrebi, uglavnom bez bilo kakvih naknada.

Slijedi lista top 5 aplikacija za učenje njemačkog jezika koje sam testirao i izabrao za vas. Važni kriterijumi tokom testiranja su bili sadržaj, funkcionalnost, mogućnost komunikacije sa zajednicom koja uči njemački i koristi aplikaciju i naravno – mogućnost uspjeha tokom učenja. U nastavku ću ih opisati, navesti njihove prednosti i neke nedostatke, ali i linkove putem kojih možete da ih preuzmete.

1. Duolingo

Nivo učenja: A1-C2

Link za Android.

Link za iOS.

Zašto savjetujem Duolingo odmah na prvoj poziciji? Jednostavno: Duolingo je intuitivna aplikacija za učenje (ne samo) njemačkog jezika – vrlo jednostavna za upotrebu i sa fokusom na suštinu – da vam omogući da za 5-10 minuta malo vježbate njemački, kada za to ulovite vrijeme. Imate mogućnost da učite i više puta dnevno ako želite jer možete uvijek da pauzirate i nastavite tu gdje ste prethodno stali. Kada se jednom prijavite i izaberete stepen od kojeg želite da započnete učenje, sistem vas korak po korak vodi do željenog cilja učenja. U prilici ste da vježbate vokabular, gramatiku, vještinu slušanja ili pisanja, naravno u skromnim okvirima, koliko vam ekran i funkcije pametnog telefona to dozvoljavaju. Svoje rezultate urađenih zadataka možete da podijelite sa zajednicom korisnika aplikacije ili na društvenim mrežama. Zajedno sa drugima možete da komentarišete zadatke ili da zajednici pitanje. Na taj način Duolingo pomalo ima i karakter društvenih mreža.

+ jednostavna upotreba i intuitivan dizajn

+ redovna nadogradnja novih sadržaja i opcija

+ mogućnost komunikacije sa drugim korisnicima

+ dostupno i na računaru

– potrebno poznavanje jednog stranog jezika da biste učili njemački (ne podržava BHS jezik)

– nije moguća upotreba bez internet veze

2. YouTube

Nivo učenja: A1-C2

Link za Android

Link za iOS

Možda je malo neočekivano, ali YouTube nije bez razloga na ovoj listi odmah na drugoj poziciji. Ogroman multimedijalni sadržaj koji nudi YouTube (audio i video) će vam omogućiti pomalo pasivno, ali sigurno korisno vježbanje i učenje. Posebno je koristan ukoliko želite dodatno da radite na vještini slušanja. Filmovi, muzika, kratki klipovi, mini-lekcije… sve je to dostupno na YouTube u svakom trenutku. Naravno, neophodno je da izaberete  sadržaj povezan sa učenjem njemačkog jezika. U suprotnom ćete možda samo izgubiti dragocijeno vrijeme.

Ne zaboravite da sada okviru YouTube kanala imate i CommunityChannel (komjuniti kanal) koji možete koristiti za komunikaciju sa ostatkom zajednice koja poput vas želi da nauči njemački jezik.

Primjer kako možete dodatno usavršavati svoje znanje njemačkog jezika uz pomoć YouTube možete pronaći ovdje: Glossa – centar za njemački jezik. Klikom na dugme „subscribe“ redovno ćete dobijati notifikacije o novim lekcijama za učenje njemačkog jezika, a već sada na kanalu možete pronaći veliki broj u arhivi.

+ raznovrsnost video/audio materijala za učenje

+ komunikacija sa zajednicom koja takođe uči njemački

+ visok fnivo zabave tokom učenja

+ mnogo načina da upoznate kultruru njemačkog govornog područja (npr. uz dokumentarne filmove)

– velik broj sadržaja koji nisu pogodni za učenje i nekada otežana selekcija

– nedostatak platforme sa zadacima (kakvu ima recimo Duolingo)

– otežan rad uz upotrebu mobilnog interneta

3. Busuu

Nivo učenja: A1-B2

Link za Android

Link za iOS

Iako je ova aplikacija slična Duolingu, postoji nekoliko razloga zašto biste je trebali Instalirati. Prije svega, sa Busuu imate mogućnost da komunicirate sa izvornim govornicima njemačkog jezika koji su dio zajednice koja uči uz pomoć ove aplikacije. To je naravno velika prednost, ukoliko aplikaciju poredimo sa prvoplasiranom Duolingo. Prednost je i mogućnost provjere znanja njemačkog jezika prije samog početka učenja – ulazni test. Međutim, za neke od opcija nažalost ipak morate izvršiti pretplatu na aplikaciju, tako da na kraju i neće biti u potpunosti besplatna. Za one kojima je Duolingo pomalo razigran, Busuu je sigurno ozbiljnija alternativa.

+ mogućnost komunikacije sa izvornim govornicima

+ realne ilustracije i autentični audio zapisi

+ komunikacija sa zajednicom

+ postoji mali ulazni test

– dio opcija se mora platiti

– samo do nivoa B2

4. Lern Deutsch

Nivo učenja: A1

Link za Android

Link za iOS

Ovu zabavnu aplikaciju je razvio Goethe-Institut i nije bez razloga među omiljenim kod onih koji tek počinju da uče njemački jezik. U pitanju je zapravo igrica putem koje ćete upoznati osnovni vokabular u njemačkom jeziku – nivo A1. Zahvaljujući dobro osmišljenom konceptu, kroz igru dolazite do dugmića koji vam omogućavaju da čujete ili pročitate riječ, spojite sve to sa ilustracijom koju vidite i na taj način intuitivno zapamtite. Jednostavno je i zabavno. Svoje znanje i rezultate možete da mjerite sa drugim igračima, tako da je ovo možda odlična ideja za vaše prijatelje koji poput vas uče njemački, a svakako i za kolege sa kojima možda već pohađate kurs.

+ aplikacije je zapravo zabavna igrica (pogodna i za djecu)

+ upoznajete vokabular korak po korak

– nažalost dostupna samo za nivo A1

5. DW Learn German

Nivo učenja: A1-B1

Link za Android

Link za iOS

Deutsche Welle je poznat po dopunskim online-sadržajima koji su odlični za dodatnu vježbu svima onima koji već pohađaju kurs njemačkog jezikaza. Aplikacija DW Learn German je dio sadržaja portala Deutsche Welle. Istina, nije razvijena poput gore predstavljenih aplikacija, ali će vam omogućiti da uradite ulazni test (provjeru znanja). Samo pažnja: Ovakav oblik ulaznog testiranja nije pouzdan. Tu bih vam najprije savjetovao da zakažete potpuno besplatan ulazni test sa pravim nastavnikom putem www.glossaonline.com za realnu procjenu vašeg znanja.

Pored testa, DW Learn German vam nudi mogućnost da trenirate vokabular i gramatiku, ali i da upoznate geografiju Njemačke.

+ integracija video sadržaja sa portala DW uz zadatke

+ moguće učenje prema temama (npr. porodica, putovanje, kupovina)

– pojedine sadržaje nismo uspjeli učitati tokom testiranja

– sporiji rad aplikacije

– nivo B1 je malo zanemaren u odnosu na A1 i A2

Pametni telefon ne može biti zamjena za prave oblike učenja njemačkog jezika!

Ipak, ovakav način učenja njemačkog jezika ima svoja ograničenja. Ove aplikacije mogu da vam pomognu da proširite vokabular, vježbate gramatiku, upoznate kulturu i običaje zemalja njemačkog govornog područja ili slično tome, ali njihova glavna uloga jeste u svojstvu pomoćnih sredstava za učenje. Kao što udžbenik ne može da zamijeni ulogu dobrog nastavnika/tutora, tako ni apliklacija na pametnom uređaju nije u stanju da to učini. Ukoliko želite da savladate govor i pisanje, da razumijete ono što čujete ili pročitate na njemačkom jeziku, potrebno je ipak mnogo više od aplikacije na pametnom telefonu.

Odličan saveznik u procesu učenja

Navedene aplikacije su sigurno dobra dopuna ako ste svoje vrijeme već posvetili učenju njemačkog jezika. Niti jedna od njih vam neće biti zamjena za kurs ili neki drugi oblik nastave, ali će vam pomoći da učite njemački uz pomoć pametnog telefona i uz određenu dozu zabave.

Na samom kraju ne treba zaboraviti da je svaki dodir sa njemačkim jezikom korak u pravcu cilja – da ga uspješno savladate. Zašto onda ne biste ubrzali put ka tom cilju? Pored ostaloga i upotrebom pametnog telefona kao sredstva za učenje.

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?