5 načina kako da se motivišete za učenje

Korisni članci

Žurba, obaveze , stres, umor, porodica, posao su vaša svakodnevica? 

Pitate se – kako u takvom okruženju da naučite jezik? Kako da nađete vremena i motivaciju za isto?

Evo nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći u tome.

Quelle: https://www.transparent-beraten.de/ratgeber/hinweise-fuers-homeoffice/

1. VJERUJTE U SEBE

„ Ja to ne mogu.“ ,“ Ja nemam vremena za to.“, “Meni ništa ne ulazi u glavu.”, “ Ja nisam za ovo , nemam ja kapacitet za ovo.” Prestar sam ja za učenje.”. Ovo su samo neke od izjava sa kojima se susrećem na časovima njemačkog jezika. Odmah ću vam reći , to nije istina!

Svi smo stvoreni da učimo i radimo na sebi, samo to treba istinski i da želimo. 

Prema tome, VJERUJTE U SEBE. Prvi korak koji treba da učinite je da promijenite način razmišljanja i govorite sebi: „Ja to mogu!“, „Naučiću ja taj njemački!“.

2. MOTIVACIJA I CILJ

Pozitivan stav, samouvjerenost i želja su neophodne karakteristike, međutim to nije dovoljno kako biste savladali jezik.  Neophodno je biti dobro motivisan i imati jasno definisan cilj koji se želi postići učenjem jezika. Po definiciji, cilj mora biti jasno definisan. Zapišete vaš cilj zašto učite jezik: „ Želim da živim u Njemačkoj.“, „ Želim raditi u Njemačkoj i obogatiti se.“, „Želim bolje plaćen posao.“, „ Želim studirati u inostranstvu.“, itd.  Vaši zapisi će vam istovremeno biti i svakodnevna motivacija.

Quelle: https://www.innocigs.com/blog/e-liquids-e-zigaretten-im-flugzeug/

3. ORGANIZACIJA  VREMENA

Pored svih obaveza koje imate na poslu i kod kuće jednostavno ne uspjevate da nađete vremena za učenje. Mnogi imaju problem kako organizovati svoje vrijeme. Vrijeme koje vam je na raspolaganju nije vam dovoljno, pa često kasnite, ne završavate svoje obaveze na vrijeme, zaboravljate… . Sve se to može promijeniti ako budete obraćali pažnju na sljedeće.

Nabavite planer ili svesku u koju ćete  svaki dan zabilježiti vaše dnevne obaveze i zadatke kao što su posao, porodica, kućni poslovi, posjete, gosti, itd . Vidjećete da će vam svaki dan ostati nekoliko neiskorištenih sati koje treba da iskoristite za učenje. Naravno, nećete svaki dan biti 100% motivisani za rad, ali je bitno da održavate kontinuitet i svakodnevno radite.

Quelle: https://www.rtl.de/cms/machen-sie-mehr-aus-ihrem-tag-zeitmanagement-hilft-4541622.html

4. DISCIPLINA

Disciplina vas dovodi do uspjeha. Samo ako se budete pridržavali plana, koji sami sebi napravite, shodno vašem vremenu, možete savladati jezik. Ne smijete odgađati planirano učenje jer će vas to samo unazaditi. Na kraju, zar nije disciplina ono čemu se divimo kod Njemaca? Zar nije svaki uspijeh Njemačke rezultat disciplinovanog rada? Muškarci znaju da Njemci igraju utakmicu dok sudija ne svira kraj, zar ne?

5. UČENJE

Razmislite kako najbolje i najbrže možete usvojiti novo znanje. Možda ste vizuelni tip, pa najbolje upijate znanje pomoću skica , asociogramima, oznaka u bojama ili ste ipak auditivni tip , tj. najbolje učite kada slušate ili pak komunikativni, gdje najbolje učite kroz komunikaciju ili  kinestetički( haptični) tip koji mora sve da dodirne i osjeti npr. memori karte, predmeti itd.

Kada odredite kakav ste tip lakše će vam biti, jer ćete znati kako da analizitate ili proradite neku temu ili gramatičku jedinicu.

Quelle:
https://www.poslovni.hr/hrvatska/pregrst-je-izbora-sada-kucaju-na-svacija-vrata-i-ima-mjesta-za-svakog-4229331

Kaže se:  „ Ko želi, nađe način. Ko ne želi, nađe izgovor!“

Na vama je da izaberete šta želite i da čvrsto vjerujete u to! I radite na ostvarenju tog cilja sa njemačkom disciplinom.

BIOGRAFIJA

Tanja Vrančić rođena je 15.04.1987. u Banja Luci gdje je završila Gimnaziju i Filološki fakultet, odsjek za njemački jezik i književnost. Trenutno pohađa master studije na istom fakultetu.

Zaposlena je kao nastavnik u Gimnaziji. Od 2013 godine drži časove njemačkog jezika  u Glossa- centru za njemački jezik, tutor je za onlajn kurseve , te je stalni sudski tumač za njemački jezik.

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?