5 serija na njemačkom jeziku koje morate pogledati!

Korisni članci

Dok učimo njemački jezik, jedna od preporuka jeste da gledamo filmove i serije kako bismo poboljšali jezičke vještine. Iako vjerovatno pohađate ili imate u planu da pohađate kurs njemačkog jezika, zabavna alternativa mogu da budu televizijske serije njemačke produkcije.

U filmovima i serijama često čujemo autentičan govor, sleng, svakodnevni vokabuklar, dijalekte, akcente i sve to zajedno upakovanu u jedno zanimljivu, uzbudljivu priču. Uz televiziju imamo mogućnost da  poboljšavamo razumijevanje jezika i da „ostanemo“ na jeziku. Pored toga trenutno je aktuelno gledanje raznih serija i filmova na internetu ili televiziji.

Kao veliki obožavalac serija pripremila sam vam 5 serija koje preporučujem za gledanje, posebno ako volite serije i učite njemački jezik.

1. Dark (2017)

Dark je prva njemačka serija za Netflix. Prva sezona se počela emitirati 2017. i vrlo brzo je postigla uspjeh širom svjeta. Dobitnik je njemačke nagrade „Grimm“ u katergoriji fikcija kao i brojne nominacije za najbolji koncept, najbolji scenario i najbolji glumac ( Oliver Masucci).

U središtu radnje serije nalaze se 4 porodice, koje nakon nestanka djeteta, traže odgovore na misteriozne događaje čak 3 generacije unazad.

Nestanak djece u Windenu otvara pandorinu kutiju i postavlja se pitanje kada su ih oteli, a ne ko.

Za ljubitelje misterije, fikcije, zapletene radnje, putovanje kroz vrijeme – ova serija je pravi izbor.

2. Alarm für Cobra 11- Die Autobahpolizei (1996)

Jedna od najuspješnijih njemačkih serija je upravo Cobra 11. Serija koja traje 15 godina je postala kultni simbol njemacke televizijske produkcije.  O njezinoj popularnosti svjedoči i podatak da je to najduža televizijska serija na RTL-u. 

Inovativne ideje, uzbudljiva radnja, mnogo akcije, humora te spektakularne potjere garantuju zabavu.

Serija prati rad policijske jedinice koju predvodi inspektor Semir Gerkhan. Upravo ovaj glavni lik je zaštitno lice serije. Brojne glumačke postave su se mjenjale tokom ovih godina, ali ovaj lik je ostao.

3. Babylon Berlin (2017)

Njemačka televizijska serija Babylon Berlin je dosada najskuplja  i najimpresivnija serija,  snimljena po bestseleru Volkera Kutschera i prikazuje predratni Berlin.

Uspjehu seriji doprinosi svakako radnja i raznovrsna glumačka ekipa, koja je uglavnom nepoznata publici izvan njemačkog govornog područja.

Osnovna priča serije jeste kako detektiv Gereon Rath otkriva povezanost jednog pornografskog kruga sa mafijaškim, ali i političkim krugovima. Ali ono što je najupečatljivije jeste Berlin u dvadesetim, razdoblje prije početka drugog svjetskog rata. 

Berlin burnih dvadesetih godina, metropola za ambiciozne i mahere, a u isto vrijeme borba za život siromašnijih.

U svakom slučaju serija koju morate pogledati.

4. Doctor's Diary – Männer sind die beste Medizin (2007)

Humoristična dramska serija prati život doktorice Gretchen Haase, poznate hirurginje u berlinskoj opštoj bolnici, koju kolege vole uprkos njenoj nezgodnoj naravi. Nakon katastrofalne posljednje veze vraća se svojim roditeljima te sa njima živi zajedno. Iakko odlučna da se posveti karijeri, sudbina joj ipak namjenila drugačiji put u vidu voditelja hirurškog odjela dr Marca Meier-a.

Serija je snimljena u produkciji njemačko-austrijskog partnerstva i dosada je osvojila nekoliko nagrada, među njima za najbolju seriju i najbolju glumicu.

 5. Deutschland 83 (2015)

Ova fenomenalna serija dočarava i interpretira život za vrijeme hladnog rata i podjeljene Njemačke. Ovo je prva serija koju je emitirala americka televizijska stanica.

Serija prati život 24-godišnjaka Jonas Nay rođenog u istočnoj Njemačkoj. Godine 1983 šalju ga na zapad kao špijuna za Stasijevu obavještajnu službu HVA. Ne želi da bude špijun, ali je ucjenjen majčinim životom. Deutschland 83 je ozbiljna serisjka drama o ciljevima i sredstvima, ideologiji države, o frustrirajučem odnosu prema sebi i bližnjima. Rastrgan između dva svijeta mora da bude oprezan jer svaki prijatelj je mogući neprijatelj. Sve je na kocki.

Ova serija je zanimljiva po svojoj radnji i onome što se dešava, kao i zbog kritika publike.

Biografija:

Nermina Cimirotić je rođena 29.10. 1990 u Gradišci, gde je završila osnovnu školu. Studirala je na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci  njemački jezik i knjIževnost. Već 5 godina radi kao nastavnik u Glossa-centru za njemački jezik u Gradišci. Predavala je skoro svim uzrastima i nivoima. Početkom ove godine postala  je i tutor na online kursevima Glossa Online.

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?