Besplatan studij ili praksa u Njemačkoj? Evo kako!

Korisni članci

Ukoliko uspjeh svog studija, pored ostaloga, budete mjerili na osnovu prakse, sticanja inovativnih znanja, iskustva koje dobijate u dodiru sa drugim kulturama i upoznavanja sa obrazovnim sistemima nekih drugih zemalja, vjerovatno ćete u jednom trenutku poželiti da barem dio studentskih dana provedete u nekoj drugoj zemlji, na nekom drugom univerzitetu.

I da, odmah na početku želim da vam saopštim da ovdje pišem o Njemačkoj kao zemlji u kojoj ovo djelimično lako možete da ostvarite. Ne samo kao student, već i kao doktorand, specijalista ili možda zaposlenik jedne kompanije koji želi stručno da se usavrši i vrati u svoju firmu i zemlju sa novim znanjima kojima će poboljšati način na koji funkcioniše njegovo okruženje. Jer to je upravo i glavni razlog iz kojeg smo u Njemačku dobrodošli na razmjenama (ne samo) studenata – da stičemo nova iskustva i znanja noseći ih nazad sa sobom, a iza sebe ostavimo ponešto našeg njima.

Takav odlazak u Njemačku na semestralni studij, neki drugi vid obrazovanja ili prakse doduše nije uvijek jednostavan ukoliko to sprovodimo vlastitim finansijskim resursima. Želju i motivaciju kao glavni resurs za ovaj poduhvat neće vam pokloniti niti jedna fondacija, ali pored toga kao i dobre volje, često je neophodno uspješno naučiti i njemački jezik da bi ostvarili pravo za konkurs za stipendiju. Na svu sreću, uz kvalitetnu podršku u učenju njemačkog jezika, to nije problem.

Ne treba zaboraviti: Njemačka je zemlja broj jedan u Evropi na polju stipendiranja studenata i onih koji se ne predaju kada su učenje i napredak u pitanju.

Iz tog razloga vam želim predstaviti 5 izvora koje možete koristiti kako biste potpuno besplatno studirali ili se stručno usavršavali u Njemačkoj!

1. DAAD – Njemačka služba za akademsku razmjenu (Deutscher Akademischer Austauschdienst)

Ukoliko ste bilo kada tražili stipendiju u Njemačkoj i pretragu započeli online, bez sumnje ste u rezultatima u samom vrhu imali DAAD. Njemačka služba za akademsku razmjenu je zapravo najveća njemačka oranizacija za stipendiranje, posebno u domenu saradnje sa fakultetima i fondacijama. Ova služba dodjeljuje stipendije za studente i naučnike širom svijeta. U mnogim zemljama DAAD ima i svoje lektore, koji su potencijalnim stipendistima podrška prilikom prijave i odlaska na razmjenu. U ponudi stipendija su mjesečni ili dvomjesečni kursevi, zatim semestralni studij i boravci u svrhu istraživanja. Sve ovo vam je dostupno naravno uz velikodušnu finansijsku podršku.

Kao i veliki broj mojih kolega i ja sam bio stipendisa DAAD-a i zaista uživao na njihovom programu na Goehte Univerzitetu u Franfurtu. Stoga vam iz prve ruke mogu potvrditi da je u pitanju služba koja će se zaista potrditi da vaš boravak u Njemačkoj bude nezaboravno iskustvo.

Program stipendija DAAD-a možete da pronađete na njihovoj zvaničnoj stranici ili kod DAAD-lektora u svojoj zemlji.

2. FES – Fondacija Friedrich Ebert (Friedrich Ebert Stiftung)

Fondacija Friedrich Ebert je osnovana još 1925. godine i zapravo je politička fondacija sa najdužom tradicijom u Njemačkoj. Ime je dobila po predsjedniku tadašnje Vajmarske republike – Fridrihu Ebertu. Ako je njemu ova politička fondacija zahvalna za svoj nastanak i misiju, onda su brojni studenti i akademici sigurno naročito zahvalni za stipendije i prakse koje kroz ovu fondaciju stiču. Stipendiranje učenika i studenata je zadatak kojem je ova FES ostala dosljedna praktično od svog osnivanja.

Iako je razumljivo da je veći dio fonda ovih stipendija usmjeren ka političkim, socijalnim i društvenim naukama, ni druge discipline nisu zanemarene. Stoga svakako vrijedi posjetiti zvaničnu stranicu FES-a i istražiti mogućnosti praksi i stipendija koje nude.

3. Fondacija Heinrich Böll (Heinrich Böll Stiftung)

Pisac i dobitnik Nobelove nagrade Heinrich Böll, po kojem je ova fondacija dobila ime, predstavlja zapravo pojam onoga što je fondacija sebi zadala: odbranu slobode, građansku hrabrost, toleranciju i vrednovanje umjetnosti i kulture. Razumljivo je da će ovakve vrijednosti privući i pažnju studenata, pa je fondacija Heinrich Böll upravo iz tog razloga počela da uživa internacionalnu popularnost u univerzitetskim krugovima.

Iako je konkurs stipendija za 2020. godinu već istekao i prijave uglavnom nisu više moguće, savjetujem vam da pratite njihovu zvaničnu stranicu do narednog konkursa i da prijavu obavite što je prije moguće, ukoliko je neka od stipendija privukla vašu pažnju.

4. Fondacija dr Zoran Đinđić – Program stipendija njemačke privrede

Obzirom da je dr Zoran Đinđić takođe studirao na univerzitetu u Frankfurtu na Majni (Njemačka) i da je tokom svog života isticao važnost podrške mladima u obrazovanju i stručnom usavršavanju, razumljivo je da će i fondacija koja nosi njegovo ime pružati podršku onima koji žele da se stručno usavršavaju u Njemačkoj.

Ovaj program je pokrenut sa idejom da mladim ljudima iz Srbije, a zatim cijelog Zapadnog Balkana pruži priliku da svoja prva radna iskustva steknu radeći u Njemačkoj u nekoj od vodećih kompanija. Stečena teorijska i znanja iz prakse studenti nose sa sobom kući, nakon što u njemačkoj kompaniji provedu od tri do šest mjeseci. Ovakvim oblikom prakse studenti stiču vještine komunikacije, sposobnosti rada u timovima, dobijaju uvid u moderne načine poslovanja i stiču osjećaj za funkcionisanje poslovanja u zemlji poput Njemačke. Složićemo se da su ovo zlata vrijedna iskustva koja mladi stipendisti mogu da primijene po povratku u svoje zemlje.

Ova fondacija program stipendiranja sprovodi u saradnji sa Programom stipendija njemačke privrede, a više informacija možete da pronađete na njihovoj stranici.

5. Istražite stipendije njemačkih fakulteta!

Naravno da su velike fondacije i službe nosioci najvećeg broja stipendija i da ćete na njihovim stranicama pronaći najraznovirsniju ponudu i podršku za vaš studij ili praksu u inostranstvu. Ipak, nemojte zaboraviti da posjetite i zvanične stranice većih univerziteta u Njemačkoj. Ne zaboravite da univerziteti i fakulteti često imaju svoje vlastite fondove stipendija, ne samo na nivou Njemačke nego i internacionalno.

U ovom slučaju će vam od velike pomoći biti Google pratraga, idealno na njemačkom ili za prvu pomoć i na engleskom jeziku. U suprotnom, ako budem nabrajao fakultete koji u Njemačkoj nude neke od oblika stipendiranja, ovaj blog će imati i više od 100 stranica.

Za sam kraj bih želio da vas ohrabrim da posjetite ove stranice i pogledate kakve mogućnosti stipendiranja postoje. Ukoliko želite da dođete do novih znanja i iskustava u nauci i praksi kakva na našim prostorima ne stičemo uvijek lako, ovo su zaista odlične prilike za to!

Autor: Vladimir Radošević

Rođen je 1986. godine u Bosni i Hercegovini. Pohađao je srednju školu u Tesliću i studirao njemački jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci i djelimično u Njemačkoj. U Glossa – centru za njemački jezik je zaposlen u marketing sektoru i kao Glossa Online tutor. Učestvovao je na brojnim stručnim usavršavanjima za nastavnike, pored ostaloga i obukama DLL koje organizuje Goethe-Institut. Ljubitelj je i poznavalac informacionih tehnologija koje mogu da pomognu i direktno se koriste u procesu učenja – u fizičkoj učionici i na daljinu.

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?