Čitajte na njemačkom jeziku

Korisni članci

Čitati na njemačkom jeziku – koliko je to zaista bitno?

Skoro svi koji uče ili predaju njemački jezik će vam reći da je veoma bitno. Naravno, ako se ne nalazimo na njemačkom govornom području teže je naći materijal za čitanje. Većina sadržaja nam je zbog toga naravno vezana za jeziku tog područja. Ali to ne znači da je nemoguće pronaći sadržaj.

Ako imate slobodu biranja, onda čitajte prvenstveno ono što vas zanima. Što više vama lično sadržaj bude zanimljiv, to duže ostajete motivisani. Ako vas neke teme ne zanimaju ni na vašem maternjem jeziku, isto tako vam neće biti zanimljive ni na stranom jeziku.

Sadržaja za čitanje ima u prekomjernim količinama. Ali opet uvjek kada je u pitanju čitanje – prvenstveno pomislimo na knjige i novine (digitalno ili printano). Naravno, to su savršene mogućnosti, ali to opet nije sve. U produžetku se spominju izvori na koje se možemo osloniti.

Čitanje na njemačkom – Blogovi

U današnjem vremenu postoje fantastično napisani i raznoliki blogovi za bilo koju temu koja bi vas mogla zanimati. Da se zanimate za strani jezik, skijanje, motivacija, putovanje, rukomet, tehnologiju, muziku, politiku – za sve najvjerovatnije postoje odgovarajući blogovi. I najbolje na blogovima je to, što su prvenstveno besplatni i svima pristupačni i uvjek postoji opcija da zapratite blog ili da se prijavite na newsletter kako možete biti uvjek ažirni, te time pratiti nove unose, dešavanja i aktivnosti.

Čitanje na njemačkom – Facebook

Ako ste član određenih Facebook grupa i redovno provjeravate unose, možete i tako vježbati vještinu čitanja. Slično blogovima, tako i Facebook nudi veliki broj tematski različitih stranica i grupa kojima se možete pridružiti. Naravno kao i kod blogova, te grupe ne moraju se striktno odnositi na učenje nemačkog jezika, već na bilo koji vaš interes. Time vam se otvara i mogućnost da sami komentarišete objave i time ujedno razmjenite mišljenja i sklopite nova poznanstva.

Čitanje na njemačkom – Subtitlovi

Većina osoba koja uči njemački sebi kada pusti film ili seriju na njemačkom stavi subtitlove na svoj maternji jezik. Da li ste, međutim, ikada pokušali da ih stavite na njemačkom? To zahtjeva naravno malo veći nivo znanja, ali time sami sebi pomažete. Jer ujedno i čitate i slušate njemački, te time aktivno usvajate novi vokabular i poboljšavate svoju gramatiku, a i odslušano onda bolje razumijete.

Čitanje na njemačkom – postavke

Vjerovatno ste i dosada pokušali promjeniti postavke na mobitelu ili računaru na njemački jezik, ali da li ste i na browseru? Tako možete održati aktivni kontakt sa jezikom, čak i ako nesvjesno pročitate nešto. Automatski ćete time baciti i oko na novi sadžaj na njemačkom jeziku preko preporuka. A činjenicom da posjećujete uvjek razne internet stranice, ne bi se trebalo desiti da vam dosadi, jer uvjek možete otkriti neku novu riječ ili opciju (da li to bilo preko Youtubea, Facebooka, Instagrama i slično).

Čitajte 2 do 3 puta sedmično sadržaj na njemačkom jeziku

Ako vam je previše naporno svaki dan čitati na njemačkom jeziku onda sebi izdvojite određeni dan, vrijeme, period kada da čitate njemački sadržaj. Tako se najlakše možete navići na čitanje. A i šta znate, možda time otkrijete novi hobi, koji možda pređe i u naviku.

Sada je red na vas! Upustite se u istraživanje novih stvari kojima ćete unaprijediti i sebe i vaše poznavanje njemačkog jezika i kulture.

Autor: Nedim Akeljić

Godine 2020. diplomirao njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Radi kao nastavnik njemačkog jezika u Glossa centru u Tuzli.

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?