fbpx

Da li komuniciraš jezikom mog djeteta? Savjeti za roditelje!

Kako pronaći adekvatnog instruktora ili učitelja za svoje dijete?

Mi često učitelje ili pomoć za našu djecu tražimo „u zadnji čas“, a tada je moguće samo „gasiti požare“, a ne aktivno razvijati znanje.

Često biramo učitelje i instruktore bez detaljnog promišljanja o djetetovim potrebama, pravim zahtjevima nastave i s kim zapravo naše dijete provodi vrijeme.

Važno je da roditelj planira unaprijed i reaguje na vrijeme na potrebe djeteta. Raspitajte se među drugim roditeljima, profesorima, stručnjacima i među prijateljima o učiteljima, nastavnicima i vaspitačima generalno. Postoje i učitelji „volonteri“, članovi različitih udruženja, apsolventi „pomagači“ i stipendije određenih organizacija pa je pomoć u učenju dostupna djeci iz porodica nižeg imovinskog statusa.

Informišite se o tome ko je nastanik!

Ako znate kakvog učitelja tačno tražite, putem osmišljenih pitanja za telefonski razgovor možete puno saznati. Ista se pitanja mogu postavljati i u kontaktu uživo. Najvažnije je da saznate kakva je osoba s kojom vaše dijete treba da provede vrijeme. Potom postavljajte pitanja s kojim ćete provjeriti izvore njene stručnosti, obratite pažnju kako komunicira, pitajte kako inače pristupa procesu podučavanja, koje metode rado koristi i kako dolazi do ciljeva.

Pitanjima možete provjeriti i fleksibilnost osobe, koliko sluša i razumije situaciju i opisanu problematiku i da li ističe kao cilj napredak i samostalnost djeteta. Ukoliko je na razgovoru prisutno i dijete, važno je posmatrati kako se učitelj odnosi prema djetetu, ali i kako dijete njega prihvaća. Učitelj bi trebalo da ima glavni cilj da postane djetetu u određenom momentu „nepotreban“! Zajedno s Vama, učitelj bi trebalo da pomogne djetetu da preuzme svoje obaveze, a ne da djetetove obaveze odrađuje on.

Ukoliko djeca imaju nekoga ko zna šta radi, ko se može staviti u njihove „cipele“, razumjeti ih i tome prilagoditi svoj pristup, djeca će uložiti i samostalan trud kako bi se približili željenom cilju.

Takvog učitelja želite – nekoga ko radi sa žarom u prenošenju znanja, koji će Vaše dijete naučiti učiti.

Želimo Vam puno uspjeha u vaspitanju veselog i odgovornog čovjeka!

O autoru:

Tajana Kušljić

Koordinator za nastavu u Glossa-centru, ekspert sa decenijskim iskustvom sa djecom u nastavi od 3 do 16 godina. Multiplikator Goethe-Instituta i saradnik na projektima za inovativnu i eksperimentalnu nastavu u ranoj dobi djece. Osnovno i srednje obrazovanje je stekla u inostranstvu, a visoko na Univerzitetu u Banjoj Luci.  Učestvovala je na mnogobrojnim projektima za stručno usavršavanje i sprovela mnogobrojene specifične programe za rano učenje njemačkog jezika. Trenutno učestvuje u najvećem i najinovativnijem svjetskom projektu za učenje ranog stranog jezika koji podrazumijeva i obuku nastavnika u regionu. Pored toga drži kurseve njemačkog jezika za djecu, omladinu i odrasle na svim nivoima, kao i onlajn kurseve.

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.