Da li komuniciraš jezikom mog djeteta? Savjeti za roditelje!

Korisni članci
Kako pronaći adekvatnog instruktora ili učitelja za svoje dijete?

Mi često učitelje ili pomoć za našu djecu tražimo „u zadnji čas“, a tada je moguće samo „gasiti požare“, a ne aktivno razvijati znanje.

Često biramo učitelje i instruktore bez detaljnog promišljanja o djetetovim potrebama, pravim zahtjevima nastave i s kim zapravo naše dijete provodi vrijeme.

Važno je da roditelj planira unaprijed i reaguje na vrijeme na potrebe djeteta. Raspitajte se među drugim roditeljima, profesorima, stručnjacima i među prijateljima o učiteljima, nastavnicima i vaspitačima generalno. Postoje i učitelji „volonteri“, članovi različitih udruženja, apsolventi „pomagači“ i stipendije određenih organizacija pa je pomoć u učenju dostupna djeci iz porodica nižeg imovinskog statusa.

Informišite se o tome ko je nastanik!

Ako znate kakvog učitelja tačno tražite, putem osmišljenih pitanja za telefonski razgovor možete puno saznati. Ista se pitanja mogu postavljati i u kontaktu uživo. Najvažnije je da saznate kakva je osoba s kojom vaše dijete treba da provede vrijeme. Potom postavljajte pitanja s kojim ćete provjeriti izvore njene stručnosti, obratite pažnju kako komunicira, pitajte kako inače pristupa procesu podučavanja, koje metode rado koristi i kako dolazi do ciljeva.

Pitanjima možete provjeriti i fleksibilnost osobe, koliko sluša i razumije situaciju i opisanu problematiku i da li ističe kao cilj napredak i samostalnost djeteta. Ukoliko je na razgovoru prisutno i dijete, važno je posmatrati kako se učitelj odnosi prema djetetu, ali i kako dijete njega prihvaća. Učitelj bi trebalo da ima glavni cilj da postane djetetu u određenom momentu „nepotreban“! Zajedno s Vama, učitelj bi trebalo da pomogne djetetu da preuzme svoje obaveze, a ne da djetetove obaveze odrađuje on.

Ukoliko djeca imaju nekoga ko zna šta radi, ko se može staviti u njihove „cipele“, razumjeti ih i tome prilagoditi svoj pristup, djeca će uložiti i samostalan trud kako bi se približili željenom cilju.

Takvog učitelja želite – nekoga ko radi sa žarom u prenošenju znanja, koji će Vaše dijete naučiti učiti.

Želimo Vam puno uspjeha u vaspitanju veselog i odgovornog čovjeka!

O autoru:

Tajana Kušljić

Koordinator za nastavu u Glossa-centru, ekspert sa decenijskim iskustvom sa djecom u nastavi od 3 do 16 godina. Multiplikator Goethe-Instituta i saradnik na projektima za inovativnu i eksperimentalnu nastavu u ranoj dobi djece. Osnovno i srednje obrazovanje je stekla u inostranstvu, a visoko na Univerzitetu u Banjoj Luci.  Učestvovala je na mnogobrojnim projektima za stručno usavršavanje i sprovela mnogobrojene specifične programe za rano učenje njemačkog jezika. Trenutno učestvuje u najvećem i najinovativnijem svjetskom projektu za učenje ranog stranog jezika koji podrazumijeva i obuku nastavnika u regionu. Pored toga drži kurseve njemačkog jezika za djecu, omladinu i odrasle na svim nivoima, kao i onlajn kurseve.

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?