Do znanja uz 4 besplatne multimedijalne platforme!

Korisni članci

Multimedija (prije svega video i audio zapisi) i internet su nam omogućili da uspješnom učenju stranog jezika damo dobar vjetar u leđa. Iako nam klip koji pregledamo na YouTube-u ili igrani film na Netflix-u neće riješiti sve probleme u komunikaciji na njemačkom jeziku, mogu nam i te kako pomoći da održavamo i proširujemo svoja znanja i vještine na određenim poljima.

Obzirom da je učenje stranog jezika proces koji treba da integrišemo u što više sfera svog života (o čemu je dobrim dijelom pisao i moj kolega Aljoša Preradović u svom posljednjem blog izdanju), zašto konzumiranje video sadržaja, filmova ili muzike ne bismo povezali sa učenjem njemačkog jezika?

Svakako gledate filmove, zar ne? Slušate muziku online? Učite nove i usavršavate postojeće vještine pomoću video-tutorijala? Odlično! Predstaviću vam mogućnosti kako da uz to učite i njemački jezik! I to većinom potpuno besplatno. Kod kuće, u pokretu, tokom vožnje u automobilu – bilo gdje!

TV je istorija – online TV je budućnost

Čak su i tradicionalne TV-kuće prepoznale značaj svog postojanja u online svijetu, tako da većinom posjeduju svoje vlastite portale. One naprednije otišle su korak dalje, tako da svoje sadržaje prvobitno namijenjene emitovanju na televizijskim ekranima sada nude na svojim online platformama ili popularno medijatekama.

Ovo je slučaj i sa ARD, što je njemačka skraćenica za Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland (ništa ne brinite, u svakodnevnom govoru se koristi samo skraćenica).

Naime ARD (ili kako mu Nijemci rado tepaju „Das Erste“, što bismo preveli kao „Prvi program“), na svom online portalu www.ardmediathek.de u ponudi ima igrane i dokumentarne filmove, serije, muzičke koncerte, emisije edukativnog i zabavnog karaktera, vijesti i još mnogo toga. Svi sadržaji su potpuno besplatni i dostupni 24 sata. Za one koji rado gledaju sadržaje u pokretu, ARD je objavio i besplatnu Android i iOS aplikaciju.

Svi video materijali su emitovani u visokoj HD rezoluciji, tako da je slika zaista sjajna. Zvuk je više nego kvalitetan, a dostupni su i titlovi (na njemačkom jeziku) za sve filmove i većinu ostalih sadržaja. Za one koji žele da čuju izvorni njemački jezik i isti tokom gledanja prate sa titlovima, medijateka Prvog njemačkog programa je odličan izbor.

Još nešto: Za one koji su poput mene uz pomoć satelitske antene kao djeca pratili ovaj program putem TV-a, ovo je prava riznica uspomena na djetinstvo, obzirom da se ARD ne odriče ni starijih sadržaja koji su i dalje omiljeni među publikom.

Preuzimanje i instalacija:

Windows 10 ili starije ili iOS računar (samo web verzija)

Android

iOS

Ploča, kaseta, CD… Spotify – dobra muzika je sada online!

Istina, postoji zaista mnogo muzičkih online-servisa koje sam mogao navesti kao primjer. Međutim, prije nego što pomislite da mi je Spotify ustupio besplatnu godišnju pretplatu kako bih pisao o njihovom rješenju naplate muzike koju slušamo (na šta na ovim prostorima definitivno nismo navikli), želim da naglasim da i ja Spotify koristim isključivo u besplatnoj verziji. I to zaista dobro funkcioniše!

Naime, ukoliko Spotify preuzmete i instalirate na svoj računar (link se nalazi ovdje), većina funkcija su vam dostupne i u besplatnoj verziji. Možete da pretražujete svoju omiljenu muziku prema izvođaču i žanru, da slušate audio-knjige ili čak popularne podkaste. Naravno, ne bi trebalo da zaboravite da je potrebno da tražite muzičke sadržaje na njemačkom jeziku, dakle, njemačke izvođače. Jedino na taj način će i vaše učenje njemačkog jezika uz ovaj online servis imati smisla.

Za razliku od verzije za računar, mobilna verzija Spotify aplikacije ima nešto veća ograničenja u svom besplatnom izdanju. Najveće je možda i to što niste u prilici da direktno izaberete onu pjesmu koju biste htjeli da slušate u datom trenutku na svom pametnom telefonu, nego ste oslonjeni na slučajni izbor i reprodukciju – kako aplikacija odluči.

Kome je ovo ometajući faktor, može za 4,99 € mjesečno da uživa u svim benefitima premium verzije Spotify mobilne aplikacije. Ukoliko vam ne smeta, kao ni meni, jednostavno koristite besplatni Spotify.

Preuzimanje i instalacija:

Windows 10 računar

Ostale verzije za računare

Android

iOS

I radio talasi su nam dostupni online!

Ako nam je medijateka ARD-a online zamjena za televiziju, a Spotify za muziku koju smo nekada slušali putem CD-a ili mp3-plejera, onda je aplikacija TuneIn Radio definitivno zamjena za radio u tradicionalnom smislu.

Evo i zašto. Dok uz pomoć standardnog radio prijemnika teško možemo slušati frekvencije berlinskih, bečkih ili frankfurtskih radio-stanica, sa aplikacijom TuneIn Radio to možemo i te kako.

Instalacija je moguća na računaru ili pametnom telefonu. Nakon toga je dovoljno pretražiti radio stanice prema njihovom nazivu, državi ili regiji i prenos radio talasa iz udaljene zemlje može da počne. Pored emitovanja radio stanica, TuneIn podržava i podkaste (slično aplikaciji Spotify).

TuneIn Radio je potpuno besplatna aplikacija, tako da ne postoje skriveni troškovi i možete da je koristite bez brige. Dodatna prednost: ova aplikacija vam omogućava da slušate i lokalne radio stanice u okruženju. Doduše, ukoliko one imaju svoj online kanal.

Preuzimanje i instalacija:

Windows 10 računar

Windows 7 računar ili starije verzije

Android

iOS

Opet taj YouTube

Znam, dosađivao sam vam sa YouTube-om u svom prethodnom blogu „5 aplikacija koje će unaprijediti vaše učenje njemačkog jezika“. Međutim, vrijedi se podsjetiti na ovu najveću online video-platformu na svijetu.

Pitate se zašto?

YouTube zaista objedinjuje sve. Filmovi, muzika, serije, dokumentarne emisije, video tutorijali, kratke lekcije iz njemačkog jezika… Zamislite jednu platformu na kojoj možete da pronađete odgovarajući video sadržaj za skoro svaki naslov. Upravo to je YouTube.

Posebno ću izdvojiti klipove u vidu kratkih lekcija iz njemačkog jezika, poput serijala „Njemački za 5“.

YouTube je u međuvremenu uveo i posebne dodatne servise poput YouTube Music za koje je potrebno i dodatno plaćanje. Međutim, ako ste zadovoljni aplikacijom Spotify u njenoj osnovnoj verziji, ovo vas, vjerujem, neće mnogo zanimati.

Rado zaboravljena opcija na YouTube platformi je mogućnost upotrebe titlova. Ova funkcija se aktivira u donjem desnom uglu ekrana na kojem se prikazuje video i savjetujem da je koristite uporedo sa sadržajem koji gledate i slušate na njemačkom jeziku.

Koristite i prednosti komunikacije sa drugim korisnicima na YouTube-u. Postavljajte pitanja, pišite svoje komentare. Vjerujem da ćete na taj način ne samo ostvariti interakciju, nego doći i do korisnih informacija koje vam mogu pomoći u učenju.

Preuzimanje i instalacija:

Windows 10 ili starije ili iOS računar (samo web verzija)

Android

iOS

Učenje je lakše (i zabavnije) kada je online

Sa razlogom sam se odlučio da ovo bude zadnji podnaslov u ovom izdanju bloga. Ne zato što zaista sve što radimo tokom procesa učenja mora da bude online, ali zbog toga što su internet i mnogi sadržaji dostupni putem njega zaista dobri saveznici za uspješno učenje. Tako i gore pomenuti servisi. Rijetko ko bi mogao da bude u prilici da u „offline svijetu“ pronađe odgovarajuću zamjenu za YouTube, Spotify ili možda medijateku ARD-a. Zamislite samo koliko traka, kompakt diskova ili drugih nosača podataka biste morali da skladištite! Ovako vam je dovoljan pametni telefon ili računar i internet veza.

A ako želite da se uvjerite da i pravo učenje kakvo poznajemo u fizičkim učionicama takođe može da bude uspješno i online, jednostavno testirajte besplatno Glossa Online kurs njemačkog jezika. Možda vam i taj korak bude od pomoći da spoznate neke od prednosti online učenja.

Autor: Vladimir Radošević

Rođen je 1986. godine u Bosni i Hercegovini. Pohađao je srednju školu u Tesliću i studirao njemački jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci i djelimično u Njemačkoj. U Glossa – centru za njemački jezik je zaposlen u marketing sektoru i kao Glossa Online tutor. Učestvovao je na brojnim stručnim usavršavanjima za nastavnike, pored ostaloga i obukama DLL koje organizuje Goethe-Institut. Ljubitelj je i poznavalac informacionih tehnologija koje mogu da pomognu i direktno se koriste u procesu učenja – u fizičkoj učionici i na daljinu.

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?