fbpx

Grac – grad prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Putujući svijetom uvijek pronađemo mjesta koja nas oduševe i za sebe vežu posebnim uspomenama i osjećajima. Takav osjećaj i predivne uspomene mene vežu za  austrijski grad Grac. 

Grac svojim izgledom na prvi pogled odmah ukazuje na to da posjeduje bogatu prošlost, što možemo vidjeti na kulturnim građevinama i po samom starom gradu koji svojom ljepotom i zanimljivim izgledom oduševljava sve posjetioce i stanovnike.

Njegove građevine također su dokaz dugogodišnje historije i kulturnog razvoja.

2003. godine Grac je proglašen glavnim gradom kulture u Evropi i tim povodom su sagrađene dvije moderne i kreativne građevine „otok na Muri“ i muzej moderne umjetnosti koje predstavljaju sadašnjost i novi, moderniji izgled unutrašnjosti grada.

Grac je pored šopinga poznat i po tome što je studentski grad. Naime u Gracu živi preko 60000 studenata koji studiraju na 6 univerziteta i koji dolaze iz mnogih zemalja kako bi u ovom gradu usvajali nova znanja i iskustva. Studenti su budućnost ovog grada.

Sve ove činjenice i ljepote su jedan od razloga zbog čega smo i mi u Glossa centru izabrali grad Grac kao jedan od gradova u kojima održavamo našu ljetnu školu njemačkog jezika –  Glossa Sommer.


Iako zbog trenutne situacije možda ne razmišljate o putovanju, nadam se da vas je ova kratka reportaža inspirisala da kada budete u prilici, posjetite ovaj veoma zanimljiv grad i prošetate uz obalu rijeke Mure diveći se ljepotama grada Graca.

Autor:

Ammar Muharemović, više od dvije godine radi u Glossa – centar za njemački jezik Tuzla na dječijim, online i kursevima za odrasle. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Tuzli odsjek Njemački jezik i književnost. Trenutno na master studiju Metodika nastave njemačkog jezika na istoimenom fakultetu. 

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.