Grac – grad prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Korisni članci

Putujući svijetom uvijek pronađemo mjesta koja nas oduševe i za sebe vežu posebnim uspomenama i osjećajima. Takav osjećaj i predivne uspomene mene vežu za  austrijski grad Grac. 

Grac svojim izgledom na prvi pogled odmah ukazuje na to da posjeduje bogatu prošlost, što možemo vidjeti na kulturnim građevinama i po samom starom gradu koji svojom ljepotom i zanimljivim izgledom oduševljava sve posjetioce i stanovnike.

Njegove građevine također su dokaz dugogodišnje historije i kulturnog razvoja.

2003. godine Grac je proglašen glavnim gradom kulture u Evropi i tim povodom su sagrađene dvije moderne i kreativne građevine „otok na Muri“ i muzej moderne umjetnosti koje predstavljaju sadašnjost i novi, moderniji izgled unutrašnjosti grada.

Grac je pored šopinga poznat i po tome što je studentski grad. Naime u Gracu živi preko 60000 studenata koji studiraju na 6 univerziteta i koji dolaze iz mnogih zemalja kako bi u ovom gradu usvajali nova znanja i iskustva. Studenti su budućnost ovog grada.

Sve ove činjenice i ljepote su jedan od razloga zbog čega smo i mi u Glossa centru izabrali grad Grac kao jedan od gradova u kojima održavamo našu ljetnu školu njemačkog jezika –  Glossa Sommer.


Iako zbog trenutne situacije možda ne razmišljate o putovanju, nadam se da vas je ova kratka reportaža inspirisala da kada budete u prilici, posjetite ovaj veoma zanimljiv grad i prošetate uz obalu rijeke Mure diveći se ljepotama grada Graca.

Autor:

Ammar Muharemović, više od dvije godine radi u Glossa – centar za njemački jezik Tuzla na dječijim, online i kursevima za odrasle. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Tuzli odsjek Njemački jezik i književnost. Trenutno na master studiju Metodika nastave njemačkog jezika na istoimenom fakultetu. 

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?