Kako aktivno ponavljati njemački jezik u svakodnevnici?

Korisni članci

Kako već svima dobro poznata latinska izreka kaže: “Repetitio est mater studiorum”
( “Ponavljanje je majka učenja”), tako je i za učenje njemačkog jezika veoma važno učestalo ponavljanje gradiva. Često ipak nemate volje za klasičnim ponavljanjem gradiva, koje učite na kursu stranog jezika, ili gradiva koje ste učili i ne želite da ga zaboravite u kratkom vremenskom roku.

Ponavljanje gradiva vas automatski asocira na iscrpljujuće sjedenje nad udžbenikom i suhoparno ponavljanje riječi ili gramatike dugi niz sati.

Evo par načina da ponavljanje njemačkog jezika u vašoj svakodnevnici učinite zanimljivim:

Slušanje muzike

Pronađite na internetu top – listu njemačkih pjesama, odaberite nekoliko njih, koje vam se dopadaju. Ukoliko ste početnici možete odabrati i dječije pjesme, koje su jednostavnije i lakše se pamte i razumiju. Slušajte njemačku muziku na putu do posla, do prodavnice ili u slobodno vrijeme. Pokušajte da napišete text pjesme ili čak i da ga prevedete. Samim tim obogatiti ćete svoj vokabular, vježbati ćete pravopis, te ispravan izgovor riječi, a ujedno ćete se opustiti i uživati.

Spremite jelo prateći upustvo na njemačkom jeziku

Pokušajte da napravite jelo koje želite prateći Youtube- video na njemačkom jeziku. Snimci na Youtube-u su odlična opcija, jer ono što čujete možete i da vidite, odnosno da pratite fizičke pokrete osobe koja vam objašnjava korak po korak šta treba da uradite da biste skuvali vaše jelo.

Spisak za kupovinu, liste obaveza, podsjetnici na njemačkom jeziku:

Da biste ponovili vokabular njemačkog jezika ili čak naučili nove riječi, možete da pravite spisak za trgovinu, listu vaših svakodnevnih obaveza, ili podsjetnike na njemačkom jeziku. Na ovaj način ponavljate već usvojene riječi, obogaćujete svoj vokabular, te vježbate i pravopis.

Ponavljanje po temama kroz igru

Ukoliko treba dugo da čekate negdje u gradu ili ujutro pijete kafu prije posla, odaberite jednu temu (na primjer: životinje, hrana i piće, članovi porodice, namještaj) i pokušajte da se sjetite što više riječi na njemačkom jeziku vezanih za ovu temu, potom te riječi zapišite. Nakon nekoliko dana izaberite istu temu, samim tim možete pratiti da li ste se sjetili još nekih dodatnih riječi i koliko vladate vokabularom.

Facebook i Twitter

Svi u današnje vrijeme intezivno koristimo društvene mreže, te često objavljujemo statuse ili twitove, te tako izražavamo svoje mišljenje. Da li ste ikada pokušali da pišete statuse ili twitove na njemačkom jeziku, te i kroz društvene mreže provježbate jezik, te obradujete prijatelje i poznanike koje imate u zemljama njemačkog govornog područja.

Crtanje

Ukoliko teško pamtite riječi, kada imate vremena nacrtajte predmet ili osobu kraj riječi na njemačkom jeziku. Na taj način ćete automatski povezivati sliku i riječ na njemačkom jeziku, te lakše pamtiti veći broj imenica, glagola i pridjeva. Crtež možete i da obojite na osnovu člana imenice – plava ( muški rod), crvena (ženski rod), zelena (srednji rod), tako da osim prevoda riječi, koji pamtite na osnovu crteža, pamtite i rod riječi na osnovu boje crteža.

Imenica- glagol- pridjev

Svaki dan odvojite 5 minuta svog vremena i pronađite u svojoj okolini, 3 imenice, 3 glagola i 1 pridjev, koji biste željeli da znate kako se kaže na njemačkom jeziku, ili ste zaboravili pa želite da se podsjetite. Naučite svaki dan 3 imenice, 3 glagola i 1 pridjev po vašoj želji i za godinu dana ćete obogatiti svoj vokabular sa oko 2000 njemačkih riječi.

Razgovor sa kolegama sa kursa

Većina osoba, koje se upišu na kurseve stranih jezika, tvrde da nemaju adekvatnog sagovornika da bi vježbali upotrebu samog jezika. Ukoliko ste pohađali kurseve jezika grupno, uvijek imate kolege iz grupe, sa kojima možete s vremena na vrijeme da komunicirate i na njemačkom jeziku. Kontaktirajte ih, pitajte ih kako su? Šta rade? Kako se danas osjećaju? Ili da li žele da popiju kafu sa vama? Učinite to pomoću jednostavnih pitanja na njemačkom jeziku, jer su vaše kolege odličan izvor za postavljanje jednostavnih pitanja i korištenje fraza koje ste učili, kao odgovor, te za samo ponavljanje njemačkog jezika.


Iskoristite svoje slobodno vrijeme kao alat za učenje, a ujedno se i zabavite!

Biografija:

Leona Umićević rođena 21.08.1994. u Klevama ( Njemačka). Osnovnu i srednju školu završila u Brodu.  Godine 2017. diplomirala njemački jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci. Od februara 2019. godine zaposlena kao nastavnik njemačkog jezika na svim nivoima za odrasle. Od marta 2020. godine zaspolena kao tutor za onlajn kurseve. Namjerava postati certifikovani ispitivač Goethe- instituta i sudski tumač. 

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?