Kako brzo i lako učiti njemački

Korisni članci

Učenje njemačkog jezika može da se čini kao veliki izazov. Međutim, ukoliko slijedite nekoliko pravih koraka, njemački jezik će da bude sve drugo osim bauka i nesavladive prepreke.

1. Napravite plan učenja i razmislite o ciljevima

Odlučili ste se za učenje njemačkog jezika, sami, od kuće, nemate vremena ili drugih resursa da pohađate kurs? Pitate se “odakle da počnem?” Za početak, odaberite nastavni materijal i podijelite ga na teme. Napravite popis tema, naravno koje odgovaraju datom nivou učenja i napravite plan, kada ćete se posvetiti kojoj temi. Pokušajte biti realni i ne postavljajte si previsoke ciljeve. Praktično upravljajte raspoloživim vremenom! Važno je takođe da razmislite i o tome zašto uopšte želite naučiti njemački jezik. Zapišite svoje ciljeve i razloge za motivaciju na papir. Kad god vam se uopšte ne da učiti, možete pogledati na papir sa ciljevima i dobićete dodatnu motivaciju!

Takođe, odredite koliko vremena dnevno želite posvetiti učenju i pridržavajte se rasporeda, ukoliko je to moguće. Ponekad vam se ne uči? Ni drugima se ne uči uvijek, vjerujte. U definisanom terminu učite njemački jezik i ne pravite iznimke. Možete jedino djelimično promijeniti plan. Ako vam se danas ne uči gramatika, pogledajte serije, koje služe za učenje njemačkog jezika i odradite zadatke uz njih.

Važno je da učite svaki dan, ako ste tako planirali i da se pridržavate rasporeda. I sami Nijemci su veoma disciplinovan narod. Budite i vi!

2. Pronađite ugodno mjesto za učenje u vašem stanu – bez ometača!

Prirpemili ste materijal, odabrali lijep kutak za učenje, ali poruke stižu jedna za drugom. Kolegica s posla želi komentarisati protekli vikend, prijateljica bi da odete na brzu kafu, a možda i primamljivi kolač u omiljenoj slastičarnoj. Sami odlučite hoćete li isključiti mobilni telefon u periodu u kojem učite, što je u suštini i najučinkovitije. Zamislite da ste na kursu, u učionici sa drugim polaznicima, ni tada ne biste odgovarali na poruke. Možda ćete ipak kratko odgovoriti na poruke pa nastaviti? Ta komunikacija bi se ipak mogla odužiti. Dakle, prije učenja isključite mobitel i javite prijateljima da nećete biti dostupni najmanje sat vremena. Uklonite sve ometajuće faktore koji vas sprječavaju u učenju. Ne pravite iznimke!

3. Kako da učim riječi?

Najprije ćete savladati veći broj imenica i to priličan broj na samom početku. Ispred imenica u njemačkom jeziku se nalaze članovi, to ste sigurno već uočili.

  • Članovi u njemačkom jeziku su vrlo važni. Stoga ih uvijek trebate učiti dok učite riječi. Dakle, nije samo „Buch“ nego „das Buch“. Ako vam uspije da riječi s članom naučite od samog početka, kasnije će vam biti mnogo lakše, naročito kod gramatike, pisanja.

  • Riječi koje učite možete napisati na kartice i lijepiti po kući, npr. „der Herd“ na šporet, „der Spiegel“ na ogledalo itd.

  • Označavanje ključnih tačaka u učenju tekstova ima i te kako smisla. To će vas osvijestiti što je važno i na taj način poboljšati performanse vaše memorije. Ponavljanje onoga što ste već naučili biće vam puno lakše – ovo takođe povećava faktor zabave. Slobodno radite s različitim bojama ili indeksnim karticama. To će potaknuti vašu maštu i skrenuti pozornost na ono što je važno. Vizualizacije čine složene iskaze bržim i lakšim za shvaćanje. To će vam u početku mnogo pomoći.

  • Slušajte tekstove ili riječi u autu dok vozite ili obavljate kućne poslove. Vježbajte izgovor, radite online vježbe na internetu.

Npr: https://www.brainscape.com/subjects/daf

  • Komunicirajte sa drugima koji uče njemački jezik, npr: https://glossaonline.com/upoznaj-glossa-community/

Ovdje ćete zasigurno pronaći ljude koji takođe uče njemački. Možda će vam ovo otvoriti i velike mogućnosti za usavršavanje njemačkog jezika.

  • Učite njemački jezik uz muziku!

Ova metoda mnogo pomaže a veoma je zabavna. Posebno ukoliko volite muziku.

4. Pravite potrebne pauze

Priuštite si pauze pri učenju. Čas u školi traje 45 minuta, pa savjetujem da nakon tog vremena napravite kratku pauzu. Najbolje je da izađete kratko na svjež vazduh, da „protegnete“ noge. To će opskrbiti vaš mozak kiseonikom i moći ćete se ponovno bolje koncentrisati. Sjednite na terasu, na svjež vazduh i popite čašu vode ili kafu. Takođe se preporučuje da se unosi tečnost prilikom učenja, nemojte to zaboraviti!

Nagradite se nakon učenja njemačkog jezika! Završili ste još jedno poglavlje? Odlično! Nagradite se komadom čokolade, šoljom čaja ili zasluženim drijemanjem na kauču. Možete se veseliti svojoj izvedbi, čak i ako jednog dana ima više napretka nego drugog. To će povezati učenje u podsvijesti s nečim pozitivnim i moći ćete se bolje motivisati za učenje u budućnosti.

5. Ne bojte se grešaka i ne prevodite rečenice koje želite reći

Nijedan jezični genij još nije pao s neba. Da biste naučili strani jezik, morate odmah početi da ga aktivno koristite i pri tome pravite greške. Mislim da ne treba naglašavati da je to dio svakog učenja i da ćete i vi griješiti, svakodnevno. Ako se opteretite greškama koje pravite, stvorićete blokadu i rijetko ćete nešto reći na njemačkom jeziku, a upravo suprotno je cilj, da naučite komunicirati na njemačkom jeziku. Opustite se i pričajte, iako pravite greške. Ljudi iz zemlje čiji jezik učite cijene vaše interesovanje za njihov jezik i rado će vam oprostiti zbog malih govornih grešaka. Važno je da ste spremni učiti na greškama – i sljedeći put ćete znati bolje.

Još jedan praktičan savjet. Ne prevodite rečenice koje želite reći sa svog maternjeg jezika! Tu ste odmah pali u zamku, jer ste na maternjem jeziku nivo C 1 ili C 2. To nećete postići i na njemačkom jeziku. To je ogroman problem, koji imaju svi koji uče strani jezik. Savjet! Od riječi koje ste naučili sklapajte jednostavne rečenice, postavljajte pitanja. Zaboravite u tom trenutku na maternji jezik.

6. Posjetite zemlju čiji jezik učite

Pored kvalitetnog kursa, i dalje je jedan od najboljih načina učenja jezika putovanje u zemlju u kojoj se taj jezik govori kao maternji. Tamo ste cijeli dan okruženi jezikom i doživljavate ga u njegovom kulturnom kontekstu. Tako ćete najbrže naučiti.

Možete otići slobodno i pokušati da učite doživljavajući različite situacije.

Takođe možete učiti u ljetnim školama, koje imaju tačno razrađen program koji će vam u mnogome pomoći. Poput ljetne škole njemačkog jezika “Glossa Sommer” u Beču i Gracu.

Autor teksta: Rajna Jović

Biografija

Magistar njemačkog jezika i poslovođa Glossa-centra u Tesliću, stalni sudski tumač za njemački i srpski jezik.
Rajna Jović je rođena 25. januara 1970. godine u Tesliću.
Diplomirala i magistrirala na Filolozofskom Fakultetu u Zenici – odsjek Germanistika.
U Glossa-centru u Tesliću radi od 2013. godine kao nastavnik njemačkog jezika i poslovođa u PJ Teslić.
Tutor je na online kursevima Glossa Online.

Podjelite članak:

Najnoviji članci

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?