Kako njemački jezik uče djeca uzrasta do 6 godina!

Korisni članci

Vjerovatno je već svima poznato da djeca u uzrastu do 6 godina mogu da nauče više stranih jezika. Međutim možda se pitate na koji način djeca usvajaju gradivo u ovom uzrastu, s obzirom da ne znaju ni pisati ni čitati.

U Glossa-centru se uči kroz kreativnost i igru, te učestalo ponavljanje, koji su ključ usvajanja gradiva kod male djece.

Evo nekoliko načina da djeca savladaju određenu temu na njemačkom jeziku:

Uzmimo primjer da nam je tema učenja – boje!

1. Nastavnik prvenstveno predstavi sve boje, na primjer pomoću balona u boji, pokaže balon te kaže: „Das ist blau“. Nastavnik ponovi cijele rečenice i boje nekoliko puta, da bi djeca zapamtila, koja je koja boja na njemačkom jeziku. Zatim podijeli balone djeci u grupi gde svako treba prvo da kaže koje je boje njihov balon, a zatim kažu i koje su boje baloni od njihovih drugara.  

2. Bojenje: Zatim jedan od načina kako da vježbaju boje jeste bojenje predmet  koje na kraju mogu da isjeku, kao na primjer odjevni predmeti. Time im dajemo slobodu da iskažu svoju kreativnost i želju kako bi oni voljeli da poslože boje, a zatim na taj način opet ponavljamo boje. Kako? Dok se djeca zanimaju bojanjem svojih predmeta i zabavom, nastavnik prođe krug kroz učionicu i pita koje je ovo boje? Djeca trebaju da daju odgovor na njemačkom jeziku.

3. Fizička aktivnost: Još jedan od načina kako da djecu na nastavi zabavimo, a ujedno i naučimo to što je planirano jeste fizička aktivnost. Nastavnik pripremi loptice u raznim bojama i jednu veću kutiju. Djeca se podijele u grupe, te dobiju loptice u bojama. Sa određene razdaljine ubacuju loptice u kutiju, međutim prije nego što bace lopticu, moraju ponovo da kažu koje je boje loptica na njemačkom jeziku. Na ovaj način uvježbavaju nesvjesno boje, jer su skoncetrisani na igru i takmičenje sa drugim grupama, te nagrade koje naši nastavnici pripreme za naše najmlađe.

4. Pjesmice: Jedan od načina na koji djeca nesvjesno uče jeste muzika. Nastavnik može da nađe dječije pjesmice o bojama na njemačkom jeziku, te im pjesmicu pusti u pozadini da svira, ne preglasno. Samim tim oni će nesvjesno slušati pjesmicu, dok recimo bojaju svoje predmete ili crtaju nešto što im je zadano, jer im muzika stvara opuštenu atmosferu. Isto tako nastavnik može da odluči da djeca aktivno uče neku od pjesmica napamet uz pomoć predavača, uz prateću koreografiju. I na ovaj način djeca se zabavljaju na nastavi, a ujedno i uče.5. Ples: Nastavnik može da napravi krugove od papira koje ce zalijepiti na pod. Mališane podijeli u parove za ples, te oni dok plešu treba da stanu u svaki krug različite boje, te da kažu koja je boja u pitanju. Biti će tu mnogo smijeha i zabave, ali i učenja na indirektan način. 6. Video-zapisi: Kao što djeca gledaju crtiće ili zanimljive emisije kod kuće, na isti način mogu i da uče. Nastavnik može da im pusti video- zapise koji su slični crtićima, ali spominju sve naučene boje na njemačkom jeziku. Kroz gledanje “crtića”, djeca nesvjesno čuju mnogo puta ono što su već naučili i samim tim im ostaje u pamćenju jer ih zanima crtić koji gledaju. 

7.Igrice: Nastavnik može da pripremi i različite igrice za namlađe. Na primjer: Nastavnik im pokazuje predmete u učionici, a oni treba da kažu koje je boje predmet. Ili nastavnik pripremi geometrijske oblike od kartona u raznim bojama te ih pokazuje većom brzinom, a oni treba da govore koje je boje oblik. Iste geometrijske oblike nastavnik može da sakrije u učionici, te da djeca traže oblike neke određene boje, kada ih nađu dobiju nagradu. Igra je odličan način, da djecu uzrasta do 6 godina motivišete da aktivno ali nesvjesno ponavljaju ili uče ono što trebaju.

I dok vama to izgleda kao da se djeca samo igraju, pjevaju i plešu, oni će pričati strani jezik, dok maternji još nisu naučili ni da pišu. ☺

Zanima vas više o Glossa-centru i našim kursevima?

Više informacija možete dobiti putem linkova: 

https://glossa.ba/

https://glossaonline.com/

Autor:

Leona Umićević rođena 21.08.1994. u Klevama (Njemačka). Osnovu i srednju školu završila je u Brodu.  Godine 2017. diplomirala njemački jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci. Od februara 2019. godine zaposlena je kao nastavnik njemačkog jezika na svim nivoima kurseva za odrasle i djecu. Od marta 2020. godine zaspolena kao tutor za onlajn kurseve. Namjerava postati sudski tumač za njemački jezik. 

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?