Najkraći put do sertifikata A1 Goethe-Instituta?

Korisni članci

To je jedno od najčešćih pitanja sa kojima se mi nastavnici njemačkog jezika srećemo zadnjih godina.

Goethe-sertifikat A1 je ispit o poznavanju njemačkog jezika za odrasle.

Potvrđuje sasvim jednostavno poznavanje njemačkog jezika i odgovara prvom stepenu (A1) na šestostepenoj skali jezičkih kompetencija Zajedničkog evropskog referentnog okvira za jezike (ZEROJ).

Zajednički europski referentni okvir za jezike dokument je Vijeća Europe nastao u suradnji s uglednim europskim jezičnim institucijama. Glavni cilj mu je na objektivan način opisati znanje stranog jezika.

Sve jezičke škole rade tj.prate plan i program ovog referentnog sistema, dakle kriteriji za ispite se kreću unutar eu referentnog sistema za strane jezike.

https://europass.rs/wp-content/uploads/2018/09/EuropassLangSkillsGrid-SRlat.docx.pdf

Ukoliko polažete ispit za A1 sertifikat trebali biste primijeniti poznate, svakodnevne izraze i jednostavne rečenice koji se često upotrebljavaju (npr. informacije o osobi i porodici, kupovini, poslu, bližoj okolini). Možete već predstaviti sebe i druge, i drugim ljudima postaviti pitanja o njima – npr. gdje stanuju, kakve ljude poznaju ili kakve stvari imaju – i odgovoriti na pitanja ove vrste. Možete se sporazumjeti na jednostavan način ukoliko sagovornik polako i jasno govori.

Put kojim trebate da prođete do sertifikata nije lak ali nije ni težak. Zavisno od Vašeg dosadašnjeg poznavanja jezika, inteligencije, sklonosti ka jezicima i intenziteta časova na kursu koji pohađate, vrijeme do sertifikata A 1 Goethe Instituta u Vašim rukama je od nekih 3 do 6 mjeseci.

Gdje i kako da učim njemački jezik?

Vaš put počinje odabirom Centra za strane jezike u kojoj ćete učiti ovaj strani jezik.

Jako je važno da odaberete Centre u kojima rade profesionalni nastavnici, koji imaju iskustva sa Goethe ispitima i koji će vas sve vrijeme pratiti na Vašem putu, biti Vam nastavnik ali i podrška, prijatelj, mentor.

Kao nastavnik koji već dugi niz godina radim u Glossa-centru za Njemački jezik u Tesliću mogu da garantujem da ste uz naše nastavnike u sigurnim rukama. Glossa-centar za njemaöki jezik je i jedini akreditovani Centar stranih jezika u BiH od strane Goethe Instituta.

Kada ste završili obuku, nastavnici će Vam preporučiti pripremnu nastavu.

U sklopu pripremne nastave, nastavnici sa Vama prolaze ispit, tako da Vam je kada dođete na ispite, velikim dijelom sve poznato. Nema mnogo treme niti nesigurnosti jer ste uz Vaše nastavnike stekli i znanje a i simulirali ispit, te izlazite na ispit spremni, sposobni i opušteni.

Više informacija o pripremnoj nastavi u Glossa-centru možete dobiti putem maila: https://www.goethe.de/ins/ba/bs/spr/prf/gzsd1/ueb.html

Gdje mogu polagati ispit i kako da se prijavim?

Nakon pripremne nastave, potražićete najbližu instituciju u kojoj se održavaju Goethe-ispiti.

Ispiti se naravno održavaju u Sarajevu, u prostorijama Gooethe-Instituta, zatim u Banjoj Luci (u prostorijama Glossa – centra za njemački jezik) i u Tuzli (takođe u prostorijama Glossa – centra za njemački jezik).

Polaganje ispita možete prijaviti putem online-formulara. Prijave su otvorene do isteka roka za prijavu ili dok ne budu popunjeni kapaciteti određenog termina. Nakon toga, prijava više nije moguća. Zato je pametno da prijavu obavite blagovremeno.

Uplatu za ispit možete izvršiti lično pri prijavi u Uredu za ispite ili uplatom na žiro račun, ukoliko se prijavljujete putem e-maila.

Više informacija o upisima i načinu uplate dobićete telefonskim pozivom na broj +387 33 570 000 ili putem maila: ispiti-sarajevo@goethe.de ukoliko ispit polažete u Bosni i Hercegovini.

Ove upute važe ukoliko ispit polažete u Bosni i Hercegovini. Ukoliko je u pitanju druga zemlja, savjetujem da uvijek potražite stranicu Goethe-Instituta, te da provjerite tu ispitne rokove i uslove za prijavu na ispit.

Kako izgleda ispit za nivo jezika A 1?

Goethe-Zertifikat A1: Start Deutsch 1 se sastoji iz dijelova „Čitanje“, „Slušanje“, „Pisanje“ i „Usmeno izražavanje “, a usmeni dio se odvija grupno.
Ovaj ispit se širom svijeta sprovodi i ocjenjuje na isti način.

Čitanje

U ovom dijelu čitate tekstove poput kratkih zabilješki, oglasa, natpisa sa uputama ili plakata i radite odgovarajuće zadatke. Ovaj dio ispita traje 25 minuta.

Skoncentrišite se dobro na zadatke, pročitajte pažljivo i ne žurite. Ako ste sa svojim nastavnikom odradili sve nastavne jedinice na podnivoima A 1/1 i A 1/2, nećete imati problema sa razumijevanjem tekstova i izradom zadataka.

Pisanje

Uovom dijelu popunjavate jednostavan formular i pišete kratak tekst o nekoj od svakodnevnih situacija. Ovaj dio ispita traje 20 minuta.

Slušanje

U ovom dijelu slušate kratke svakodnevne razgovore, telefonske poruke ili objave putem razglasa i radite odgovarajuće zadatke. Ovaj dio ispita traje 20 minuta.

Usmeno izražavanje

U ovom dijelu se predstavljate u grupi. Nakon toga postavljate i odgovarate na pitanja iz svakodnevnog života, te nekoga iz grupe zamolite da nešto uradi i reagujete. Ovaj dio ispita traje 15 minuta.

Kako to sve tačno izgleda možete pogledati na stranici Goethe-Instituta: https://www.goethe.de/ins/ba/bs/spr/prf/gzsd1/ueb.html

Gdje i kada mogu vidjeti rezultate?

Najkasnije četiri sedmice nakon ispita, na web stranici Goethe-Instituta možete saznati rezultate. Oni će biti objavljeni pod Vašom šifrom. Goethe-Institut će vas informisati i mailom kada rezultati budu objavljeni.

U slučaju da ste položili ispit, sertifikat će vam biti poslat poštom ili ga možete podignuti u prostorijama Goethe-Instituta u Sarajevu.

Koliko traje sertifikat?

Sertifikati Goethe-Instituta traju neograničeno. Međutim, neke institucije ili organizacije traže sertifikate koji nisu straiji od godinu dana ili dvije.

Autor teksta: Rajna Jović

Biografija

Magistar njemačkog jezika i poslovođa Glossa centra u Tesliću, stalni sudski tumač za njemački i srpski jezik.
Rajna Jović je rođena 25. januara 1970. godine u Tesliću.
Diplomirala i magistrirala na Filolozofskom Fakultetu u Zenici – odsjek Germanistika.
U Glossa centru u Tesliću radi od 2013. godine kao nastavnik njemačkog jezika i poslovođa u PJ Teslić.
Tutor je na online kursevima Glossa Online.

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?