O prednostima onlajn učenja

Korisni članci

Ukoliko sa nekim čovjekom razgovarate na jeziku koji razumije, to će mu ući u glavu, no ukoliko razgovarate sa njim na njegovom jeziku, to će mu ući u srce – reče jednom Nelson Mandela, bivši predsjednik Južnoafričke Republike, a svako ko je obišao neku bar malo egzotičniju destinaciju, pozdravio mještane na njihovom jeziku sa užasnim akcentom i vidio njihov iskren osmijeh, koji nije podsmijeh, već priznanje i zahvalnica za vaš trud, taj zna koliko je to tačno.

Poznavanje jednog stranog jezika je neprocjenjivo bogatstvo, što zbog mogućnosti da se otkrije sva kultura i umjetnost jednog podneblja, toliko i zbog činjenice da je teško steći znanje i vještine, koje su nam potrebne da bismo bili u stanju da bez poteškoća komuniciramo na jednom jeziku. Sati i sati vježbe i učenja, klackalica emocija koja se klati od euforije do frustracije i nazad, te naravno čitava lepeza strahova koja se rađa u različitim situacijama: Strah da ćemo pogriješiti, strah da ćemo se „obrukati“, strah od govorenja pred drugima, anksioznost… Svaki početak je težak, ali je sve to za ljude kao što narod kaže, dio odrastanja nove osobe koja se stvara u nama kada naučimo još jedan jezik i nešto čega se, koliko god to čudno zvučalo, rado sjećamo, jer smo nešto zaista posebno postigli svojim trudom i radom.

Ali šta uraditi kada se probudimo sa čvrstom namjerom da baš od danas počinjemo učiti neki novi jezik i konstatacijom da je svako dalje čekanje suludo? Idealna opcija bi naravno bila upisati neki kurs jezika i imati sposobnog predavača koji nas motiviše i uz to još neku grupicu istoželjenika koja se lagano, ali sigurno kreće ka istom cilju. No sticaj okolnosti je nekada okrut prema nama i našim željama. Obaveze nas vremenski ograničavaju u našoj sposobnosti da ostvarimo svoje ciljeve i snove. Naše radno vrijeme je često i početak i kraj diskusije, o pohađanju kursa stranog jezika, koju vodimo u sebi. Sve je to razumljivo ALI – Ko hoće nađe način, ko neće nađe opravdanje, reče Pablo Pikaso, legendarni španski slikar i mnogo kreativna osoba, no svi mi umjemo biti mnogo kreativni kada treba da dođemo do nečega što stvarno želimo.

Nešto što Pikaso i mnogi genijalni i kreativni umovi prije njega nisu doživjeli, jeste internet. E sad, mrzili ga ili voljeli, ko i najmanje umje da se služi istim, sve informacije ovoga svijeta može imati na svom dlanu, kako u prenešenom, tako i u bukvalnom značenju te fraze. Prošla su vremena kada smo morali ići u biblioteku da bismo našli neku knjigu i vremena kada smo morali listati u rječniku da bismo našli neku riječ. A kada je učenje stranog jezika u pitanju, drug internet nam nudi mnogo više.

Onlajn učenje nam može otvoriti nova poglavlja u priči našeg napretka u učenju stranog jezika. Daje nam mogućnost da vrijeme učenja krojimo po našim mogućnostima, da od našeg boravka ili čak kreveta napravimo učionicu i učimo iz udobnosti svoga doma. da najmodernije i najšarenije medije uključimo sa lakoćom u proces našeg učenja i time budemo fleksibilni, te da nam teme i gradivo uvijek budu aktualne i u duhu vremena.

Možemo pronaći beskonačan broj korisnih i beskorisnih vježbi, video sadržaja, tekstova i aplikacija koji nam mogu pomoći ili odmoći u namjeri i težnji da naučimo strani jezik. Sve navedeno će nas dovesti na svoj način prije ili kasnije do nekog određenog stepena znanja. Ali kao što je čelična zavjesa, koja je dijelila Istok i Zapad, pala, pa se ljudi sa obje strane muče sa novim neprijateljem, koji se zove izbor i sa kojim se borimo na kojekakvim policama prodajnih centara i kojekakvim onlajn portalima za kupovinu, tako takođe nije lako pronaći kvalitetan oblik onlajn učenja koji nama odgovara i koji nas sigurno vodi do naših ciljeva.

Ali to što učimo jezik onlajn od kuće, ne mora značiti da moramo učiti sami. Učionice su takođe postale dio virtualnog učenja zajedno sa predavačima u njima. Koliko god dobra bila neka aplikacija, nikada (ili bar za sada) neće moći da zamijeni živog predavača. Mnoge stvari je onlajn učenje izbacilo iz upotrebe, ali predavače koji nas inspirišu, vode i motivišu – tutore –  još nije, i nadamo se da neće.

Dobar tutor može da čini razliku između uspjeha i frustracije. Nekada je dovoljno samo jedno kratko i konkretno pitanje koje možemo uputiti na pravu adresu i dobiti brz i razumljiv odgovor, bez da isti tražimo u moru foruma. A nekada i samo kratka pohvala koja će nam jasno dati do znanja da idemo u pravom pravcu i da napredujemo. Dobar tutor odnosno predavač bi trebalo da je kao kompas koji nas vodi u pravom smijeru do cilja, koji nama odgovara, dok put do istog pronalazimo sami.

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?