fbpx

Obraćanje povodom 10 godina Glossa – centra za njemački jezik

Poštovane kolege, dragi partneri, polaznici Glossa-centra i prijatelji,

Čast mi je i zadovoljstvo obratiti vam se povodom deset godina od osnivanja Glossa – centra za njemački jezik.

Tokom 10 godina postojanja Glossa-centra, bez obzira na uspone, padove i izazove, nastavnici i saradnici su kontinuirano i aktivno doprinosili i doprinose razvoju obrazovanja, stvarajući sve pouzdaniju bazu za razvoj modernih pristupa u podučavanju.

Njegujući kolegijalnu i prijateljsku atmosferu, nastavnici i saradnici i danas nastoje, prije svega, održati kvalitet nastavnog procesa, posebno uvažavajući aktuelne pristupe u učenju. Zato je ova godišnjica znak i dokaz naučne, stvaralačke i pedagoške zrelosti Glossa-centra.

Ovaj jubilej smo nažalost obilježili u vrijeme pandemije koronavirusa i globalne krize kojoj svjedočimo zadnjih godina u najužem krugu saradnika (fotografije u produžetku). Već smo sad prebrodili mnoge poteškoće i prilagodili se situaciji, a vjerujem da ćemo, u atmosferi razumijevanja i podrške, u boljim okolnostima dočekati 2022. godinu, kada ćemo dodatno obilježiti 10 godina postojanja Glossa-centra uz mnoga iznenađenja koja smo pripremili za našu širu društvenu zajednicu, kako nam inače i doliči.

Sad bih se osvrnula na našu priču o odgovornosti, profesionalizmu, doprinosu, rastu i razvoju.

Ambijent u kojem smo nastali bio je ispunjen nadom, doprinosom, velikim idejama i vjerom da edukacija mijenja čovjeka i život na bolje.

Naše putovanje je počelo prije 10 godina, tako što smo stvarajući sebe stvarali i dio društva oko nas. To putovanje nije bilo bez prepreka, izazova, napora, tuge pa i tegoba, ali vodeći se uz mnogo odlučnosti našom vizijom da znanjem i kreativnošću uz našu izuzetnost i posvećenost vodimo u uspješnu budućnost kao i našom misijom, da obrazujemo i prilagođavamo ljude da odgovore na izazove 21. vijeka, istrajali smo na našem putu. Svoj rad smo orijentisali prema vrijednostima koje istinski živimo, imajući u vidu cilj da stvaramo zajednice koje teže edukacijama i unapređivanju kvaliteta života. Nismo dozvolili da izgubimo fokuse tako što smo odgovorno i posvećeno postupali. Podržavali smo inovativnost i kreativnost i vrednovali lojalnost istinskim vrijednostima.

Koliko god je bilo poteškoća, upravo smo zbog ovih istinskih vrijednosti bez straha prevazilazili sve prepreke.

Šta je ostavština Glossa-centra kada se pogleda na proteklih deset godina?

Postavljeni su standardi kada je kvalitet nastave u pitanju. Obučili smo veliki broj nastavnika širom Bosne i Hercegovine koji su zaposleni u osnovnim i srednjim školama i samim tim doprinijeli kvalitetu nastave njemačkog jezika u državnim institucijama. Pored učenja njemačkog jezika doprinijeli smo vaspitanju djece i omladine. Napravili smo mrežu nastavnika njemačkog jezika kroz veliki broj poslovnica Glossa-centra širom Bosne i Hercegovine koji zajedno rade i sarađuju uz veliko poštovanje, toleranciju i razumijevanje. Sarađivali smo sa mnogobrojnim obrazovnim institucijama, pomogli i učestvovali u projektima i donacijama. Doprinijeli smo razvoju društvenih zajednica i širenju vidika kroz upoznavanje druge kulture putem besplatnih sadržaja i kulturnih dešavanja u Glossa-centru. Podijelili smo na hiljade stipendija proteklih 10 godina za učenje njemačkog jezika širom Bosne i Hercegovine i regiona. Pratili smo i razvoj tehnologija i primjenjivali razne aktuelne aplikacije u nastavi koje doprinose efikasnom učenju, a kroz online nastavu njemačkog jezika doprinijeli smo informatičkoj i medijskoj pismenosti koja danas igra veliku ulogu u životima djece i odraslih. Na našim društvenim mrežama, YouTube kanalu i web-stranici smo kreirali raznovrsne besplatne sadržaje za učenje jezika, kao i za lični rast i razvoj poput serijala „Njemački za 5“ , podkasta „Znanje je imperativ“, blogova i vlogova na temu online nastave, življenja i snalaženja u drugim kulturama, digitalnih foruma itd.

Mogu slobodno da kažem da Glossa-centar stalno inovira i edukuje, a nas čini živim i korisnim u zajednici!

Uvjereni u nove uspjehe u godinama pred nama, održavajući fokuse i standarde, istovremeno prateći moderne svjetske trendove, sigurno koračamo naprijed svjesni i odlučni da istrajemo u ideji da iniciramo i podstaknemo promjenu našeg okruženja i da podržimo razvoj i širenje ljudskih potencijala koji će da unaprijede i uzdignu naše društvo, a time i cijeli svijet.

Živjeli!

Adriana Švraka, direktorica Glossa-centra