Razvoj ličnosti kroz učenje jezika

Korisni članci

Učenje novih jezika otvara mnoga vrata kako u svijetu tako i u razvijanju naše ličnosti. Jezik je naše najjače sredstvo komunikacije i samo pomoću njega možemo ostvariti komunikaciju, a da ne dođe do nesporazuma.

Jezik olakšava komunikaciju

Jeste li ikada bili u situaciji u kojoj ste dolazili u kontakt s drugim ljudima koji govore drugi jezik od vas? Ako je tako, onda se vjerovatno sjećate koliko je komunikacija bila otežana. Srećom, dosta toga se može izraziti i izrazima lica i gestama. Ali porpilično bi olakšalo situaciju kada bi jednostavno mogli reći šta želite, a da to osoba s kojom razgovarate i razumije. Zar ne?

Ako ste se zaljubili u određenu zemlju dok ste bili na odmoru i željeli biste u njoj češće provoditi vrijeme u budućnosti, tada će vam biti vrlo korisno malo se pozabaviti jezikom koji se tamo govori. Tada u obzir dolaze kursevi stranih jezika. Kursevi vam mogu pomoći da izgradite i/ili probudite znanje jezika – i to sistematski i kroz zabavu i igru. Prednost u odnosu na samostalno učenje je to što uvijek imate kontakt osobu koja može odgovoriti na vaša pitanja ukoliko ih imate.

A kada i ako savladate osnove jezika koji ste odabrali, ubrzo ćete otkriti da ćete zemlju, ljude i kulturu upoznati na posve novi način. Bit će vam puno lakše stupiti u kontakt sa drugim ljudima, steći ćete više razumjevanja za način života i možda ćete čak moći uspostaviti nova poznanstva, ako ne i prijateljstva.

Učenje jezika vas održava u formi

Naš mozak radi na takav način da uvjek želi biti zaposlen. Naravno, ne biste trebali pretjerivati i time se istrošiti, ali pogotovo kad imate prilično suhoparan radni dan, to može biti svojevrsno ispunjenje ako nahranite mozak ovom vrstom „inputa“ (tj. kroz učenje jezika). Pored toga, učenje novih jezika nikada nije uzaludno – uostalom, negdje u svijetu postoje ljudi koji govore taj jezik. Ko zna kada ćete biti u prilici da iskoristite vaše jezične vještine. Jezici poput engleskog, francuskog, španskog, a i njemačkog su veoma rašireni. Iznad svega, poznavanje engleskog jezika vam može puno pomoći u mnogim djelovima svijeta. Naravno, moguće je i nekako uspostaviti razumjevanje korištenjem nogu i ruku, ali jezik dosta olakšava komunikaciju.

Imati poslovni profit učenjem jezika

Mnogi će poslodavci biti impresionirani kada na vašem CV-u vide da možete govoriti više jezika. Time ne činite samo uslugu vašim kognitivnim sposobnostima, već i vašoj poslovnoj karijeri. Pogotovo ako je vaše poznavanje nekog jezika iznad prosjeka. Šanse za dobivanja posla se dosta povećavaju.

Ko zna, možda se poznavanjem jezika odlučite i za potpuno novi profesionalni smijer i jezik vam se toliko sviđa da biste pokušali i karijeru kao sudski tumač ili prevoditelj. Na taj način sebi možete izgraditi drugi oslonac koji možete proširiti vašim vlastitim tempom.

Zabava u tom procesu dovodi do uspjeha

Osobito brzo naučite ako ono što radite radite sa strašću. Bez obzira koliko dobri kursevi stranih jezika bili, ako ste vi došli sa stavom gdje zapravo niste voljni naučiti jezik, onda će vam dosta više vremena biti potrebno da ga i savladate. Zato uvjek dobro razmislite zašto zapravo učite novi jezik i uvjek iznova sebi postavljajte to pitanje „zašto?“. Također ne pretjerujte sa svojom ambicijom, već pristupite stvari s potrebnom ozbiljnošću, ali i sa puno zabave.

Zapitajte se koji ste jezik oduvjek željeli naučiti. Zašto baš taj jezik? Ako na ova pitanja možete odgovoriti sami, onda je vrijeme da potražite različite kurseve kako biste pronašli onaj koji vama odgovara. Dobar kurs stranog jezika sadrži jasno vidljivi smisaoni tok koji prolazi od početka do kraja kursa i prati sve nivoe. Pored toga treba biti koncipiran na taj način, da svako može učiti vlastitim tempom i postići uspjeh. Kontakt osobe uvjek trebaju biti dostupne za upite, dostupne za pružanje savjeta i pomoći i koje uvjek strpljivo objašnjavaju polazniku stvari koje on ne razumije u potpunosti.

Ako promatrate sve ove kriterije prilikom odabira, tada ništa ne priječi vašoj želji za učenjem i možete odmah započeti. Upišite i vi kurs i zabavite se učenjem novog jezika, ne zaboravljajući da tada uvijek radite i na razvoju ličnosti.

Autor: Nedim Akeljić

Godine 2020. diplomirao njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Radi kao nastavnik njemačkog jezika u Glossa-centru u Tuzli.

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?