Relativne zamjenice u njemačkom jeziku

Možda vam i sama pomisao na relativne zamjenice u njemačkom jeziku izaziva nelagodu… Upravo zato sam odlučio da snimim ovaj video i to promijenim jednom zauvijek! Pomoću vam da razumijete relativne zamjenice i njihovu upotrebu na do sada najjednostavniji način. Ovoliko vam obećavam već sada: Znanja potrebna za to gotovo da već imate. Ja ću vas uputiti kako da ih koristite. Pored toga ćete saznati i ponešto o mom ukusu za muziku.

Relativne zamjenice su važan dio njemačkog jezika koji nam omogućava da povežemo rečenice i izraze informacije o određenim osobama, objektima ili idejama. U ovom tekstu ćemo se upoznati s osnovnim informacijama o relativnim zamjenicama u njemačkom jeziku.

Šta su relativne zamjenice?

Relativne zamjenice su riječi koje se koriste za zamjenu imenica u rečenicama koje opisuju ili se odnose na određenu osobu ili stvar. One uspostavljaju vezu između rečenica, omogućavajući nam da prenesemo dodatne informacije o subjektu.

Koje su relativne zamjenice u njemačkom jeziku?

U njemačkom jeziku, najčešće korištene relativne zamjenice su:

der, die, das (koji, koja, koje)
welcher, welche, welches (koji, koja, koje)
wer (ko), was (što)
wo (gdje)

Kako se koriste relativne zamjenice?

Relativne zamjenice se koriste na sljedeći način:

Zamjenica “der, die, das” koristi se kada se odnosi na imenicu muškog, ženskog ili srednjeg roda, i mora se prilagoditi rodu i broju subjekta na koji se odnosi. Na primjer: “Der Mann, der dort steht” (Muškarac koji stoji tamo).

Zamjenica “welcher, welche, welches” također se koristi za zamjenu imenica, ali se može koristiti za sve rodove i brojeve. Na primjer: “Die Bücher, welche ich gelesen habe” (Knjige koje sam pročitao).

Zamjenica “wer” koristi se za zamjenu za subjekte koji se odnose na ljudska bića. Na primjer: “Die Person, die mir geholfen hat” (Osoba koja mi je pomogla).

Zamjenica “was” koristi se za zamjenu za objekte ili ideje. Na primjer: “Das ist das Buch, was ich suche” (To je knjiga koju tražim).

Zamjenica “wo” koristi se za zamjenu za mjesto ili vrijeme. Na primjer: “Das Haus, wo ich wohne” (Kuća u kojoj živim).

Primjeri rečenica s relativnim zamjenicama:

Der Hund, der bellt, gehört meinem Nachbarn. (Pas koji laje pripada mom susjedu.)
Das Buch, welches ich lese, ist sehr interessant. (Knjiga koju čitam je vrlo zanimljiva.)
Die Person, die ich treffe, ist meine beste Freundin. (Osoba koju srećem je moja najbolja prijateljica.)
Das ist das Auto, was ich kaufen möchte. (To je automobil koji želim kupiti.)Das ist das Haus, wo ich aufgewachsen bin. (To je kuća u kojoj sam odrastao.)
Das ist der Tag, an dem wir uns kennengelernt haben. (To je dan kada smo se upoznali.)

Važno je zapamtiti da relativne zamjenice moraju odgovarati rodu, broju i padežu imenice koju zamjenjuju. Također, relativne zamjenice uvode zavisnu rečenicu koja se odnosi na subjekt iz glavne rečenice.

Vježbajte korištenje relativnih zamjenica u rečenicama kako biste postali što vještiji u njihovoj upotrebi. To će vam pomoći da izražavate složene ideje i povezujete informacije na njemačkom jeziku.

Podelite sa prijateljima koji uče njemački jezik:

Najnovije lekcije

Potrebna Vam je podrška u učenju?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Pišite nam direktno na Viber i WhatsApp

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?