REVOLUCIJA U UČENJU: Mi mijenjamo način na koji se uči i poštujemo standarde propisane Evropskim referentnim okvirom

Korisni članci

Budućnost obrazovanja i budućnost društva zavisi od smislenih metoda i znanja eksperata iz oblasti obrazovanja s ciljem da se bilo šta nauči brže, bolje i lakše. Jedino ćemo na taj način podizati zdravu i bistriju djecu i odgovoriti na izazove cijeloživotnog učenja kod odraslih koji moraju brže da uče i isprate srećno i zadovoljno promjene na radnim mjestima i brzo primjene znanje kako bi napredovali.

Glossa tim na tehnološkoj konferenciji (Dubai, UAE - 2023.)

Tim eksperata za nastavu i obrazovanje u Glossa-centru se ozbiljno bavi potrebama učenja novog doba koje su usmjerene ka zabavi, lakoći i brzini učenja. Na osnovu istraživanja, dugogodišnje prakse i ekspertize tim je osmislio nove metode, pristupe i principe učenja njemačkog jezika koji s jedne strane zadovoljavaju standarde učenja Evropskog referentnog okvira s krajnjim ciljem polaganja međunarodno priznatog Goethe-ispita. S druge strane tim je osmislio metode za još brže i kvalitetnije učenje sa fokusom na brzinu, lakoću i zabavu online učenja.

Kako postižemo još veću zabavu, lakoću i brzinu učenja njemačkog jezika?

Tako što nastavnik u Glossa-centru mijenja svoju ulogu i prilagođava se intenzivnije personalizovanom učenju uz pomoć vještačke inteligencije.

Personalizovano učenje podrazumijeva pristup koji se prilagođava potrebama svakog pojedinačnog polaznika. Nastavnici koji dobro razumiju sposobnosti svojih učenika odmah mogu da prilagode nastavu kako bi ispunili njihove potrebe, umjesto da gube vrijeme na otkrivanje problema kad je možda već kasno. Glossa-centar olakšava nastavnicima brzu identifikaciju učenika koji mogu da zaostaju u učenju i pomaže im da odmah reaguju. Uz pomoć podataka o učenicima, sistemi za upravljanje učenjem omogućavaju nastavnicima da kreiraju personalizovane planove za svakog učenika, uzimajući u obzir njihove jedinstvene sposobnosti. Na primjer, neki učenici se lakše snalaze sa tekstom, dok drugima može biti teže. Analizom obrazovnih podataka, nastavnici mogu da prilagode način predavanja materijala kako bi ga učenici lakše razumjeli, umjesto da primjenjuju isti pristup za sve učenike. Na taj način se smanjuje zaostajanje u učenju i omogućava efikasnije usvajanje znanja.

Tehnološka konferencija (Dubai, UAE - 2023.)

Uvođenje vještačke inteligencije u učionice može izazvati određenu zabrinutost i otpor kod nastavnika, koji su već dugo vremena suočeni sa finansijskim ograničenjima. Njima je posebno teško da prihvate nove ideje koje bi ih potencijalno zamijenile. Međutim, vještačka inteligencija je još uvijek daleko od toga da može da zamjeni nastavnike u njihovom kompleksnom poslu, pa čak i dalje od toga da može biti bolja od njih. Zbog toga Glossa-centar pruža nastavnicima obuku i podršku kako bi naučili kako da iskoriste nove tehnološke alatke u virtuelnoj učionici. Vještačka inteligencija je u Glossa-centru inovacija koja oslobađa nastavnike i transformiše obrazovanje. Umjesto da ih zamjeni, vještačka inteligencija omogućava više vremena za individualno pristupanje svakom polazniku i unapređenje nastave. Nastavnici su ključni u procesu obrazovanja, jer posjeduju emocionalnu inteligenciju i ljudsku interakciju koje mašine ne mogu da pruže. Upravo zbog toga, vještačka inteligencija je u Glossa-centru partner nastavnicima, pružajući im podršku i olakšavajući njihov rad, umjesto da ih zamjenjuje.

Glossa tim na tehnološkoj konferenciji (Dubai, UAE - 2023.)

Zašto učenje jezika + AI?

Postoje tri oblasti u kojima primjenjujemo tehnologije vještačke inteligencije za učenje jezika.

1️⃣ Prva oblast se odnosi na izgradnju inteligentnih sistema vježbanja koji pomažu učenicima da unaprijede svoje znanje gramatike, rječnika ili razumjevanja govora. Ti sistemi analiziraju podatke i daju povratne informacije učenicima i nastavnicima o njihovom napretku.

2️⃣ Druga oblast se odnosi na razvoj alata koji pomažu učenicima da prevedu tekstove ili sami napišu eseje. Postoje programi vještačke inteligencije koji olakšavaju kreiranje usmenih prezentacija, poboljšavajući govor i sadržaj prezentacije, ili pomažu učenicima da recimo dizajniraju slajdove u prezentaciji.

3️⃣ Treća oblast je upotreba medija u nastavi, kao što su autentični materijali sa izvornim govorom njemačkog jezika kao i govorni postupci.

Da bismo uspješno primjenili vještačku inteligenciju u nastavi njemačkog jezika, potrebno je prvo da razumijemo ključne zadatke i vještine nastavnika. U tom smislu, koordinacija vježbi i materijala, kao i analiza učeničkih performansi, su od suštinskog značaja.

Što se tiče vježbanja, nastavnik obezbjeđuje strukturu učenja i adaptivnu podršku sa efikasnim povratnim informacijama. Cilj je da se pruži personalizovana podrška učenju koja je usmjerena na individualne potrebe i sposobnosti. Na osnovu analize performansi učenika, nastavnik pruža odgovarajuću podršku za sljedeći razvojni korak.

Glossa tim na tehnološkoj konferenciji (Dubai, UAE - 2023.)

Kako VI možete da profitirate od novog pristupa u učenju njemačkog jezika?

Tako što ćete imati priliku da uz pomoć nastavnika, online platformi i smislene upotrebe alata vještačke inteligencije samo za dva mjeseca savladate jezik na A1 nivou. Premium kurs SPRINT AI 1 počinje 15.5.2023., mjesta su ograničena samo za jednu grupu od 12 polaznika, a uslov da biste bili dio revolucije u učenju je prolaz na ulaznom intervju.

Ako baš TI budeš izabran nakon ulaznog intervjua u prvom krugu i postaneš član prve grupe koja će na revolucionaran način da uči njemački jezik, imaćeš priliku da se uz pomoć vrhunskog nastavnika i tehničke podrške upoznaš i naučiš da radiš sa alatima vještačke inteligencije. Bićeš sposoban da nakon kursa njemačkog jezika primijeniš alate vještačke inteligencije za brzo učenje na poslu ili u bilo kojoj dugoj oblasti života. Isto tako ćeš iskusiti brzinu uspješnog učenja njemačkog jezika i osjetiti na pravi način njemačku kulturu s ciljem što brže integracije u bilo kojoj sferi života, kroz novu metodologiju za samo 60 dana, ne odstupajući od standarda Zajedničkog evropskog referentnog okvira za učenje jezika.

O autoru

Adriana Švraka, direktor Glossa – centra za njemački jezik. Osnovno i srednje obrazovanje je stekla u inostranstvu, a visoko na Univerzitetu u Banjoj Luci. Pohađa MBA studije za izvršni nivo i top menadžere u Beogradu.

Predavala je dug niz godina u raznim obrazovnim institucijama. Trener je i multiplikator Goethe-Instituta za stručna usavršavanja. Obučila je na stotine nastavnika širom svijeta. Od 2003. se bavi metodikom i didaktikom vaspitno- obrazovnih procesa. Od 2009. razvija planove i programe za offline nastavu i razne formate nastave na daljinu (online učenje). Od 2020. godine se intenzivno bavi implementacijom Web3 tehnologija i vještačke inteligencije u obrazovne planove i programe kao i sam proces učenja.

Prijavi se za intervju ili konsultacije u produžetku ili pozovi na broj +387 66 205697 za više informacija i budi dio revolucije u učenju!

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?