Savjeti za online učenje

Korisni članci

Online učenje je privlačno zbog svoje fleksibilnosti i mogućnosti učenja vlastitim tempom. Ipak, online učenje zahtjeva puno samostalnog rada, organizacije vremena i discipline.

Predstavljamo šest ključnih savjeta za učenje u online okruženju

Provjerite tehničke uslove 

Online kursevi imaju smisla, samo ako im možete pristupiti. lächelnd Pobrinite se da pročitate tehničke uslove koje vaš računar mora ispuniti da bi mogi pristupiti sadržaju kurseva. Više o tome možete pročitati ovdje.

Pročitajte nastavni plan online kursa

Prije nego počnete sa pohađanjem kursa, provjerite nastavni plan sa posebnim fokusom na obaveze koje morate završiti i resurse koji su vam na raspolaganju kao što su:

  • zadaće i rokovi,
  • učešće na forumskim diskusijama,
  • online biblioteka,
  • vježbe za samostalnu provjeru i usavršavanje,
  • termini u virtuelnoj učionici,
  • termini za online konsultacije,
  • testovi itd.

Prikupljanje ovih informacija će vam pomoći da dobijete “sliku” kursa i da bolje planirate svoje vrijeme.

Motivacija je ključ uspjeha

Online učenje daje mnogo fleksibilnosti polaznicima kurseva, međutim može biti veliki izazov jer zahtjeva mnogo motivacije i discipline. Dobra vijest je da je posvećenost, samoinicijativa i motivacija nešto što poslodavci cijene. Uspješno završene online obuke demonstriraju da možete raditi samostalno i efikasno.

Uspostavite online učenje kao dnevnu rutinu

Odvojite i planirajte vrijeme za učenje u toku dana kao da se radi o treningu u učionici. Taj termin od jednog ili dva sata posvetite čitanju nastavnih materijala, rješavanju zadaća i drugih aktivnosti na online kursu.

Iskoristite fleksibilnost online učenja  i odredite termin za učenje koji najbolje odgovara vašem organizmu i dnevnim obavezama. Zapitajte se, da li ste osoba koja voli učiti rano ujutro,  kasno naveče ili u nekom drugom periodu? Odredite termin kada vam je koncentracija najbolja i kada nemate nikakvih distrakcija.

Povežite se sa drugim polaznicima i instruktorom

Iskoristite maksimalno podršku koju dobijate pohađanjem online kursa. Instruktor vam može pomoći da riješite sve dileme koje imate u vezi sa online obukom kao i dati važne savjete kako bi online učenje bilo što efektivnije i efikasnije.

Ne dozvolite da budete sami u procesu učenja. Povežite se sa drugim polaznicima putem chat servisa, foruma i privatnih poruka. Razmijenite iskustva i tražite savjete i pomoć baš kao što bi to uradili u pravoj učionici. lächelnd

Ostanite organizovani i nagradite sebe

Pohađanje online kursa “kampanjski” neće dati dobre rezultate. Držite se rasporeda koji ste definisali i kroz dvije do tri sedmice striktnog provođenja plana to će vam postati navika.Nakon svake uspješno završene lekcije ili testa nagradite sebe nekom sitnicom. Čokoladna torta je uvijek dobra ideja, ali nemojte pretjerati. lächelnd

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?