Socijalizacija djece sa vršnjacima

Korisni članci

Mnoga djeca se danas socijalizuju kroz društvene mreže. Jako mladi dobiju telefon, pa se dopisuju, lajkuju jedni drugima slike i pišu komentare. Kada sam ja bila dijete, nisam imala telefon, niti su moji vršnjaci. Družili smo se ispred zgrade, na treninzima, kursevima ili u školi. Vrlo je važno da djeca imaju neku zanimaciju. Na taj način se lakše socijalizuju sa drugom djecom i stiču razne pozitivne navike. 

Sport 

Prvo na šta svi pomisle jeste sport. Sport je jedna odlična vrsta rekreacije i jedan divan način da se djeca međusobno druže, da komuniciraju sa drugom djecom i da se igraju. Jednostavno, sport ima svoje prednosti u svakom segmentu. Uz sport, djeca stvaraju navike koje su vrlo bitne za budućnost. Znaju da imaju obavezu koju moraju ispuniti, stvaraju ciljeve, budi se u njima borbenost i želja da sve te ciljeve ostvare. 

Kada steknu te navike, dosta stvari će im lakše pasti u životu, biće odlučniji i spretniji.

Slikanje

Ali naravno, nije svako dijete sportska duša. Možda se neko pronađe u umjetnosti. U svakom gradu postoje kursevi slikanja ili neke druge umjetnosti. Za svakog ima po nešto. Uz kurseve slikanja, pored toga što učite o umjetnosti i slikanju, što otkrivate svoju umjetničku stranu, stvarate i nova prijateljstva. Kao i u sportu, i u slikanju se mogu sklopiti nova prijateljstva, socijalizovati se sa drugim vršnjacima i steći razne navike koje su bitne za život.

Ples

Zatim imamo ples, uz koji se može mnogo toga steći i naučiti. Ples je nešto, što i ja volim i što sam trenirala dugi niz godina. Konkretno, ja sam izabrala  tradicionalni ples ili folklor. Mojih 10 godina iskustva, zabave, upoznavanja novih ljudi i kultura, sticanje novih prijateljstava su nešto čega se rado sjećam, što čuvam i vrednujem. Sa plesom, djeca mogu puno putovati, družiti se i socijalizovati.

Učenje stranog jezika

Jedna od mogućnosti socijalizacije djece jesu i kursevi jezika, kao npr. njemačkog jezika. Uz kurs njemačkog jezika, Vaše dijete ne samo da će naučiti jezik kroz jedan jako zanimljiv i interesantan način, nego i upoznati nove drugare, sa kojima jedva čeka da se ponovo sastane, kao bi se družili i naučili nešto novo. I to zajedno. Kako i sama radim sa djecom, imam priliku da vidim koliko im je kurs interesantan, kako zajedno savladavaju nova gradiva i kako brzo upijaju nove riječi. 

 A pored divnog druženja u učionicama, učenje njemačkog jezika pruža mogućnost da Vaše dijete upozna i druge kulture. Glossa-centar za njemački jezik ima jedan program pod nazivom “Glossa Sommer” u kojem djeca odlaze u Austriju na 7 do 14 dana i suočavaju se sa drugačijom kulturom od svoje. Uz svakodnevne izlete i obilazak najznačajnijih mjesta u Austriji, djeca ponovo kroz interesantan i zanimljiv način uče jezik i naravno, druže se, što je i najbitnije od svega. 

Postoje razne mogućnosti i razni načini da se vaše dijete socijalizuje sa drugom djecom. Pokažite mu koje su to mogućnosti. Popričajte sa njim i vidite šta ono stvarno želi. 

Autor: 

Tatjana Šujić, rođena 07.10.1996. godine u Doboju, gdje je završila osnovnu i srednju Ekonomsku školu. Od 2018. godine zaposlena je u Glossa-centru za njemački jezik.

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?