Učenje jezika kroz ples – druga dimenzija!

Korisni članci

Ples.

Plesati.

O tome se ne može puno ni reći ni objasniti.

Treba se jednostavno osjetiti. Treba plesati, voljeti i uživati. 

Plesati sam počela sa 7 godina. U tim mladim danima kada se djeca opredjeljuju da li će na klavir, ples ili neki sport sa loptom, odluku obično vrše roditelji. Tako su mene moji roditelji upravo “gurnuli” u tu drugu dimenziju. Divan svijet transformacija, sreće na mom licu i zadovoljstva u mom srcu. 

Kročivši u svijet plesa uvidjela sam onu pravu ljepotu svijeta bez glume, bez pretvaranja, bez imalo kompromisa.

Strani jezik i ples

Za najmlađe učenike važno je da u učenju stranog jezika budu okruženi plesom, pokretima, zvukom, bojama uz koje će lakše prihvatiti, ali i zavoljeti strani jezik. Djeca jezik ne shvataju kao nešto strano, već ga podsvjesno prihvataju i povezuju uz pokret, zvuk, boju ili sliku. Svi smo svjedoci toga da djeca uvijek brže i bolje zapamte ono što vide pa i osjete. 

Prednosti učenja stranog jezika kroz ples:

  1. Druženje

Prije svega, bitna stavka učenja jezika kroz ples, igru i muziku jeste druženje. Djeca su u stalnoj interakciji kako sa profesorom tako i sa ostalim učenicima, međusobno se povezuju, upoznaju te uz sam poticaj nastavnika komuniciraju na stranom jeziku. 

  1. Važnost pokreta

U radu sa djecom predškolske dobi kroz ples sam uvidjela da je jako teško držati pozornost djeci okvirno 45 minuta. Oni ne mogu mirno da sjede i pozorno slušaju. Iz tog razloga upravo plesnim pokretima okupiramo njihovu pozornost u cilju da učenje stranog jezika ne povežu sa nečim dosadnim. Spajanjem slike, zvuka i pokreta, u mozgu djeteta stvara se snažna povezanost sa stranim jezikom koji uče, a nakon nekog vremena djeca i sama biraju pjesmice uz koje su naučili najzanimljivije plesne pokrete i tako aktivno sudjeluju u učenju jezika. Djeca nisu svjesna procesa učenja, zato upravo ples i pjesma spojeni sa stranim jezikom su idealna kombinacija. 

  1. Usvajanje jezika okruženi jezikom

Mnogo je lakše pa čak i dugotrajnije učenje stranog jezika ako ste okruženi jezikom. Učenici trebaju da se od najranije dobi naviknu na zvuk stranog jezika gdje će kroz buduće učenje istog sami povezivati jezik sa plesom, pokretima, zvukom i slično. Za usvajanje jezika važna je uloga roditelja ili nastavnika. U svakodnevnim aktivnostima nastoje se opisati radnje i situacije kojima se bave te na taj način djeci približiti jezik i omogućiti razumijevanje. 

Također bih naglasila, da učenje kroz igru i ples djeci predstavlja zadovoljstvo i sreću. Djeci nije dosadno – pored usvajanja i učenja stranog jezika, djeca razvijaju i svoje motoričke sposobnosti. 

Ples je drugačiji od svake aktivnosti jer sam ples dopušta kartu za neki drugi svijet, neku drugu dimenziju. Ujedno gradi karakter i pravi čvrstu ljušturu mladih ljudi sa mnogobrojnim idejama i snovima. 

Moja vodilja kroz život je ples. Koja je Vaša ? 

Autor: Ilvana Smajić rođena je 25.01.1997. Višestruka državna, evropska i svjetska prvakinja u modernim plesovima, diplomirani profesor razredne nastave, te licencirani koreograf. 

Zaposlena je u Glossa – centru za njemački jezik.

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?