Učenje uz slušanje + najbolji besplatni alati

Korisni članci

Želja za učenjem je dio ljudske prirode i često se odlučujemo za učenje novog stranog jezika. Naša prva preporuka je učenje njemačkog jezika! Nekada su razlozi vrlo praktični i konkretni, a nekada i nama samima apstraktni. Svakako za cilj imaju napredovanje i usavršavanje kroz ličnu promjenu. Rad na sebi je jedno od najvažnijih  i najzahtjevnijih iskustava kroz koje svakodnevno prolazimo. To je niz odluka, od naizgled malih i beznačajnih, do životnih prekretnica. Sve što radimo, radimo za sebe. Vrijeme je naš najvažniji resurs, ali i jedan od faktora koji nam mogu otežati proces učenja.

 

Svako je pri učenju stranog jezika bar jednom bio demotivisan i pomislio: „Nemam vremena da vježbam gramatiku! Ne mogu stići da zapamtim toliko novih riječi! Nemam kad da gledam filmove!“

Taj trenutak nije onaj u kojem se odustaje, neko onaj u kojem se mijenja taktika. Jedan od najboljih savjeta za učenje stranih jezika koji sam dobila, koji često ponavljam svima je: Slušaj jezik!

Zašto? Svi smo čuli da se jezik najbolje nauči ukoliko živimo u zemlji tog govornog područja. Naravno, u današnje doba medija selidba nije neophodna. Napravite sami simulaciju okruženja njemačkog govornog područja.

 

Kako? Učenje jezika uz slušanje podrazumijeva upravo to  – slušanje. Trenutke kada niste aktivno koncentrisani na ono što radite i razmišljate o nekim drugim stvarima, iskoristite za slušanje sadržaja na njemačkom jeziku. Pregledajte sve programe na televizoru i zadržite se na onim njemačkim. Ne slušajte stalno istu plejlistu i iskoristite slušalice da čujete njemački. Pronađite glas koji Vam najviše odgovara!

Kada? Učenje jezika se može iskombinovati sa drugim aktivnostima, koje se ne mogu odložiti ili zapostaviti. Vrijeme može raditi sa Vas, ukoliko promijenite prespektivu. Riječ je o onih 20 minuta šetanja psa, 30 minuta uz jutarnju kafu, sat vremena u teretani, 10 minuta dok se spremate za posao, a posebno je korisno iskoristiti vrijeme u saobraćajnoj gužvi ili mehaničnom obavljanju kućnih poslova.

 

Važno! Cilj slušanja nije razumjeti svaku riječ, čak nije cilj ni aktivno slušati i fokusirati se na svaki glas. Važno je navikavati mozak na zvuk stranog jezika. Čak i kada nije koncentrisan na to što sluša, čovjek pasivno upija ritam i melodiju jezika. To ima dugoročan efekat i pomaže pri usvajanju novog vokabulara, usavršavanju izgovora, te konačno i razumijevanju jezika. Neke fraze će Vam biti poznate, neka riječi ćete prepoznati, neke će Vas toliko zainteresovati da ćete ih kasnije potražiti. Obavljaćete sve dnevne zadatke i istovremeno poboljšavati svoje poznavanje njemačkog jezika, skoro bez ikakvog uloženog truda.

 

Sastavili smo listu najboljih besplatnih sajtova i aplikacija sa audio sadržajima:

  • https://www.vorleser.net – na ovom sajtu možete pronaći besplatne audio knjige različitih žanrova, skinuti sadržaj i uživati dok vozite auto, trenirate, slažete odjeću ili šetate!
  • https://learngerman.dw.com/ – Deutche Welle nudi mnogo korisnih i zanimljivih audio sadržaja. Možete pronaći podcast-e, razgovijetno i sporo izgovorene poruke, različite reportaže i još mnogo toga. Sadržaj je organizovan po nivoima znanja A1-C2. Takođe, možete instalirati aplikaciju Deutsche Welle Radio, koja je besplatna na Google Play Store-u.

Autor: Jelena Simić

Rođena je 1997 godine u Bosni i Hercegovini. Zaposlena je kao nastavnik u Glossa – centru za njemački jezik. Osnovno i srednje obrazovanje stekla je u Banjoj Luci. Prvi ciklus studija završila je na Filološkom fakultetu beogradskog Univerziteta, a trenutno pohađa nastavu na drugom ciklusu studija u Banjoj Luci, pri katedri za njemački jezik i književnost. Redovno učestvuje na projektima za stručno usavršavanje, koji se baziraju na modernom konceptu nastave za djecu i za odrasle. 

Imate li pitanja vezana za naš blog? Pišite nam, i naša autorka će vam odgovoriti u što kraćem roku.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?