Umjetnost timskog rada

Korisni članci

Za planiranje projekta potrebno je određeno vrijeme, budžet i složan tim. Uglavnom se na vrijeme i budžet ne može uticati, ali na tim može. 

Neovisno o broju ljudi, tim je skup pojedinaca koji teže istom cilju, s tim da dijele znanje, iskustvo i pomoć. 

U radu s ljudima, svaki dan može biti potpuno drugačiji, a raspoloženja i mišljenja se mogu mijenjati iz sata u sat. Jako je važno u svakom trenutku ostati pošten, iskren i otvoren. Članovi tima pored svega trebaju posjedovati visoku emocionalnu inteligenciju tako da mogu razumijevati jedni druge i međusobno komunicirati s najmanjom količinom trzavica. Različite su uloge pojedinaca u timu – od onih kreativnih, administrativnih do uloge incijatora, a svi su jednako bitni kako bi mogli razvijati svoje jake strane i učiti prihvatiti tuđe.

Važno je slušati, pisati i čitati

Timski rad je dobra vježba za treniranje samokontrole. Za vježbu i koncentraciju, postavljajte pitanja i ne prekidajte. Imajte na umu da učite prihvatati tuđe različitosti i razvijate svoje, vodite se izrekom „dobar slušatelj je dobar govornik“. U skupini ljudi, ponekad je lako izgubiti se i „uhvatiti se“ da vam misli lete. Savjetujem vam da zapisujete svoje misli, bilješke i planove.

Važno je reći ono što mislite

Nakon što ste usvojili „slušanje“, budite svjesni da ste dio tima. Često se može javiti osjećaj nepripadanja, neznanja ili da su ostali članovi iskusniji u određenoj temi. Iako to možda i jeste istina, nemojte se obeshrabriti. Nalazite se u timu iz određenog razloga. Držite se određene teme, koristite riječi za koje znate značenje i budite jasni. 

Kada ste usaglasili ideju, važno je sagledati prednosti i nedostatke tima koji bi mogli uticati na projekat. Rasporedite poslove i ljude, napravite SWOT analizu i recite šta mislite. Bilo da je plan zapisan na papir ili usmeno iznesen članovima tima, realizacija tog plana biće loša ako se koncept bude često mijenjao. Ne zaboravite biti samokritični, ali i čestitati timu i menadžeru nakon završenog projekta.

Zajednička podrška = zajednički ciljevi

Možda je važno da naučimo: “Niko od nas nije toliko dobar koliko smo dobri svi zajedno”. Zajednički rad, “team buliding” atmosfera i samostalno donošenje odluka povećavaju odanost firmi, što se u konačnici odražava na njenu stručnost i sposobnost učinkovitog izvršavanja zadataka u što kraćem vremenu. Još nešto, istraživanja su potvrdila da je ljudima bitnija atmosfera od plate. Jer svi smo ponekad imali onaj osjećaj kada nam se ne ide na posao, kada tamo vlada sve osim dobre atmosfere i onda niti će biti rezultata niti će iko tu voljeti dolaziti, ma kolika da je plata. Menadžeri raznih kompanija čak tvrde da će zaposleni teško otići iz firme ukoliko tu vlada dobra atmosfera i ako tim igra zajedno. 

Kada su članovi tima svjesni vlastitih odgovornosti i uloga, kao i značaja ostatka tima koji se oslanjaju na njihove rezultate, biće podstaknuti da dijele istu viziju, vrijednosti i ciljeve. Za optimalan rezultat koji prati osećaj zadovoljstva, potrebno je stvoriti radno okruženje na temelju zajedništva, povjerenja, podrške, poštovanja i saradnje. 

Autor: Anđela Mitrović rođena je 09.10.1997. godine u Doboju, gdje je završila osnovnu i srednju Ekonomsku školu, a 2017. godine zaposlila se u Glossa – centru za njemački jezik Doboj.

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?