Uživajte u učenju stranih jezika

Korisni članci

Jezici mogu biti manje ili više složeni u odnosu na druge, ali to je lični stav osobe koja ga uči i zavisi od njenih želja i prethodno stečenog znanja različitih jezika. Jezici, sami po sebi, mogu biti veoma teški za naučiti – gramatika, pravopis, vokabular i još mnogo toga. Ali to nas ne treba sprječavati da naučimo još jedan strani jezik. Da bi pravilno naučili strani jezik, potreban je uporan rad i disciplina, uključujući motivaciju i samopouzdanje.

Motivacija

Svi smo nekada bili u situaciji kada nam nedostaje motivacije. Međutim, to nas ne mora sputavati u tome da imamo volju za učenjem nekog stranog jezika. Motivacija će doći vremenom, ali vi ste ta osoba koja treba napraviti prvi korak. Radite ono što volite i pokušajte tu energiju usmjeriti na učenje stranog jezika i naći ćete vremenom i motivaciju. Slušajte, čitajte, učite kroz igru. Slušajući muziku na stranom jeziku pravite veliki iskorak. Trebate naviknuti oči i uši na jezik koji želite naučiti. A tu su i zanimljive lektire za sve uzraste, kako za djecu, tako i za odrasle, kao i mnoštvo digitalnih sadržaja za čitanje dostupnih besplatno na internetu. Pogledajte jedan zanimljiv film na stranom jeziku sa titlovima, a već sljedeći put pokušajte sa malim izazovom tako što ćete izostaviti potpuno ili barem djelimično titlove. Kreirajte sebi male izazove koji će vremenom u vama svarati veliku motivaciju.

Jezik je ključ, koji otvara vrata drugih kultura

Jezik nam nudi mnoge mogućnosti. Jedna od njih su putovanja u bilo koji grad, državu. Poznajem četiri strana jezika i zahvaljujući njima, nikad nisam imala tremu kad sam trebala da razgovaram sa stanovnicima zemalja koje sam posjećivala. Jedan od njih je naravno i njemački jezik. Mnogi su rekli da njemački jezik otvara mnoga vrata, kako u smislu obrazovanja, tako i u poslovnom smislu. Savjetujem vam da iskoristite vaše znanje jednog od stranih jezika i da ga, putujući svijetom, upotpunite, kada god to bude moguće. Kada birate kurs stranog jezika, osigurajte se da ćete na kursu naučiti nešto o kulturi naroda koji govori tim jezikom i da će vam kurs omogućiti autentične situacije u kojima ćete moći slobodno da komunicirate.

Ne očekujte čuda tokom učenja stranih jezika

Nijedan strani jezik ne možete naučiti preko noći, ni za sedam dana, iskreno, ni za mjesec dana. Jezik se svaki dan uči iz nova i iz nova. Njemački jezik učim već 15 godina i još uvijek ne mogu reći za sebe da ga znam “u dušu”. Usvajanje drugog jezika zapravo je neprekidan proces koji nema završetak. Međutim, ono što možete očekivati jeste postizanje određenog nivoa razumijevanja i sposobnosti izgovaranja pojedinih fraza u kratkom periodu. Ne postoje “lagani” i “teški” jezici. Tokom učenja stranih jezika, neki dijelovi su jednostavniji ili složeniji, ali uz pravu količinu rada i razumijevanja, biće vam svi strani jezici kao vaš maternji. Naići ćete na mnoge prepreke dok učite strani jezik. Gramatika je jedna od tih prepreka. Niko od vas ne zahtijeva da naučite cjelokupnu gramatiku, već samo određenu količinu, koja vam je zaista potrebna, kako bi se ispravno sporazumjeli sa nekim.

Komunikacija je ključ znanja

Ne trebate se osjećati nesigurno dok razgovarate sa nekim. Ne trebate se plašiti da ćete pogriješiti riječ ili padež ili član.  Bitno da je da komunicirate na jeziku koji učite. Uzmite u obzir da u svakodnevnom govoru često pravimo greške čak i na maternjem jeziku. Ukoliko imate rodbinu, prijatelje ili poznanike u inostranstvu, slobodno komunicirajte sa njima na stranom jeziku. Jer komunikacija je ključ znanja.

I ne zaboravite da uživate u učenju stranih jezika . Na taj način uspjeh sigurno neće izostati.

Autor:

Dijana Narić, rođena 24.08.1997. godine u Tesliću, gdje je završila gimnaziju, opšti smjer. Studira Njemački jezik i književost u Banjoj Luci. Od 2020. godine zaposlena je kao nastavnik u Glossa-centru za njemački jezik.

Podjelite članak:

Najnoviji članci

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?