Zašto učiti strani jezik?

Korisni članci

Zašto učimo strani jezik?

„Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš“- stara latinska izreka

Poznavanje stranog jezika danas nam omogućava mnoge prednosti, posebno ako nam je strani jezik potreban za posao, studije ili pak za putovanje. Kako je globalizacija sveprisutna, tako je i višejezičnost sve učestalija. Učenje stranog jezika ima i pozitivan uticaj na naše psihičko zdravlje, naše samopouzdanje, širimo krug prijatelja…

Šansa za bolji posao

Poznavanje 2 ili više stranih jezika omogučava nam veću šansu da nađemo dobar posao. Znanje nam pomaže i u boljoj komunikaciji sa klijentima iz inostranstva. Čak i ako radimo u manjim preduzećima, znanje stranog jezika će nas izdvajati iz gomile. Živimo u svijetu u kojem dominira tehnologija, prije ili kasnije Vaš poslodavac ili šef će vam predočiti novu saradnju sa internacionalnom kompanijom. Zašto ne bi bila upravo ja ta, koja će pregovarati sa novim klijentima? Razlog više da učim strani jezik. Naravno možemo biti i dobro plaćeni za takav posao.

Putovanja nam postaju lakša i zanimljivija

Otvorena su nam vrata za nove mogućnosti. Ako govorimo strani jezik te zemlje u kojoj trenutno boravimo na putovanju, moći ćemo slobodno komunicirati sa lokalnim stanovnicima, upoznati nove ljude, vjerovatno i steći nove prijatelje, a ko zna možda se i zaljubimo. Iskoristite svoje znanje da samostalno obiđete najzanimljivija mesta i probate tradicionalnu hranu u nekoj sakrivenoj nepoznatoj uličici. Imala sam priliku da se baš nađem u takvoj situaciji. Jednom prilikom sam boravila u Italiji i htjeli smo da jedemo. Ne poznajem italijanski jezik baš dobro, ali sam dosta toga razumjela. Naručila sam pizzu na italijanskom jeziku,  što me je tako obradovalo i bila sam ponosna na sebe. A naravno razumjela sam i kada me je konobar pitao da li je sve u redu.

Veliki Fellini je također govorio: „Drugačiji jezik je drugačiji pogled na život.“

Možemo slobodno reći, da poznavanjem stranog jezika možemo sagledati druge kulture iz drugog ugla, a ne samo iz onoga što smo pročitali ili pogledali u brošuri ili na internetu.

Bolja koncentracija i pamćenje

Postoje mnoge kognitivne prednosti učenja stranog jezika. Studije su pokazale, da mnogi bilinguisti imaju veći mozak, bolje pamćenje, kreativniji su i lakše nalaze rješenja za probleme. Ujedno učenje jednog jezika ne olakšava nam učenje još jednog jezika, nego nam olakšava  učenje bilo čega drugog. Što više treniramo naš mozak, to bolje učimo i nalazimo brža i laka rješenja za probleme. Najbolji su nam primjeri djeca. Dječiji mozak je programiran da uči jezik do šeste godine. Drugi jezik pozitivno utiče na maternji jezik ,jer nas uči strukturi jezika uopšte.

Samopouzdanje raste

Naučiti  ćete sebi da kažete „Ja to mogu!“. Naše samopuzdanje raste kada savladamo ili naučimo neku novu vještinu. Prevazilazimo naše strahove i možemo bez problema da učinimo prvi korak u svemu npr. prijavljivanje na novo radno mjesto, upitati za put u nekoj stranoj zemlji itd. Širimo svoje vidike i pogled na svijet. Bićemo i drugim ljudima zanimljiviji. To nam dodatno daje motivaciju da dalje nastavljamo sa učenjem. I da, učenje ne mora da završi, kada prestanemo sa školom. Osjećaj ličnog uspjeha nam daje vjetar u leđa!

Upoznavanje kultura

Savladavanjem pravila gramatike nekog novog jezika postajemo  svesniji kulturnih običaja, vokabulara i gramatičkih pravila našeg maternjeg jezika. Ujedno da bismo na najbolji mogući način i učili strani jezik, potrebno je da poznajemo i gramatiku našeg jezika, da bismo i bolje razumjeli i naučili. Vjerujte da ćemo postati i svjesniji, koliko je naš jezik možda ponekad i težak ili čak lagan naspram drugih jezika.  Vrjednovaćemo više naš jezik i vidjeti koliko je zapravo i lijep, koliko lijepo zvuči, koliko lijepih izreka, riječi ima. Najbolji način da upoznate što više kultura je,  da sebe ispunite novim iskustvima, učenjem nekog jezika (pa makar i malo po malo). Svaki grad ima srce i dušu, koju stanovnici  poznaju i kojom se ponose. To je upravo ono što upoznavanje jezika donosi i poklanja: nova iskustva i više različitih kultura na njima sopstven način.

Uložite u sebe

Postoji mnogo razloga i argumenata zašto bismo trebali učiti strani jezik. Prvenstveno moramo da krenemo od toga da nadopunjujemo sebe kao ličnost, da sami sebi stvaramo osjećaj ugodnosti i sreće. Pritom moramo da prihvatimo činjenicu da se svijet mjenja. Da su danas mnoge druge vještine potrebne, a jedna od tih je poznavanje 2 ili više jezika. Postavite sebi izazov i takmičite se sami sa sobom. Pobjediti sebe je najveća nagrada! Uložite u sebe, to je uvjek bila i ostala najisplativija investicija. Otkrijte svoje mogućnosti i sposobnosti. Bez obzira na to, koji je razlog učenja, možemo se složiti da je znanje stranih jezika neizostavno u današnjem svijetu.

Biografija:

Nermina Cimirotić je rođena 29.10. 1990 u Gradišci, gde je završila osnovnu. Studirala je na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci  njemački jezik i knjIževnost. Već 5 godina radi kao nastavnik u Glossa-centru za njemački jezik u Gradišci. Predavala je skoro svim uzrastima i nivoima. Početkom ove godine je i tutor na online kursevima Glossa Online.

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite. Rado ćemo izdvojiti vrijeme da vam pomognemo.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?