Zoomersi – neka nova, osviještena generacija

Korisni članci

Ovo je neka nova, osviještena generacija! Ovo su Zoomersi!

Predivno osvježenje u mom poslovnom životu je ponovo, nakon nekoliko godina prilika da pripremam jednu generaciju gimnazijalaca za DSD ispit. Za vas koji se pitati kakav je ovo ispit: Njemačka jezička diploma (DSD, Deutsches Sprachdiplom) ispit je znanja njemačkog jezika Konferencije ministara kulture Savezne Republike Njemačke za učenike u inostranstvu. Ovaj ispit je koncipiran samo za najbolje i priprema gimnazijalce za ozbiljne studije koji su usmjereni na studente sa ličnim integritetom, ka kritičkom načinu razmišljanja. Sam ispit podstiče istraživački duh kao pripremu za studije. Ponovo učim od sjajne djece i svaki put me dodatno oplemene.

Oni su pripadnici digitalne generacije, prilično su hrabri, ne mare previše za stvari koje su naša svakodnevnica i ne prate medije koje mi pratimo. Odlikuje ih i specifičan pogled na svijet baš zbog same prisutnosti interneta. Kako im je sve pruženo na dlanu, tako su Zoomersi postali puno pažljiviji u svim segmentima života od prethodnih generacija.

Još jedno važno obilježje Zoomersa je borba s kojom se svakodnevno susreću. Oni su veoma svjesni svijeta oko sebe, vrlo su usmjereni ka ličnim pravima, mentalnom zdravlju, kvalitetu života, klimatskim promjenama i ekološkim pravima. Takođe, po prvi put jasno traže razlog učenja pojedinih predmeta u školama, jer smatraju da imaju svoj cilj, te da mnogo toga mogu naučiti iz digitalnih izvora. Kao što se opiru korištenju tradicionalnog načina učenja, tvrdoglavo idu naprijed i imaju novi, originalni pristup stvarima.

Ako su vam njihovi interesi nepoznati kao i njihov svijet, pripremite se i guglajte! Današnji ‘klinci’ će vam biti zahvalni, a poneki će se možda i osjećati vidljivo samo zbog činjenice da vas zanimaju njihovi interesi. Oni su generacije koje su osviještene, oni su ovdje da se za njih čuje i da učine promjene.

Autor: Adriana Švraka

Adriana Švraka, direktor Glossa – centra za njemački jezik. Osnovno i srednje obrazovanje je stekla u inostranstvu, a visoko na Univerzitetu u Banjoj Luci. Predavala je dug niz godina u raznim obrazovnim institucijama. Trener je i multiplikator Goethe-Instituta za stručna usavršavanja. Obučila je na stotine nastavnika sirom svijeta. Od 2003. se bavi metodikom i didaktikom vaspitno- obrazovnih procesa. Od 2009. razvija planove i programe za offline nastavu i razne formate nastave na daljinu (online učenje).

Imate pitanja na temu bloga ili učenja njemačkog jezika? Slobodno nam pišite.

Podjelite članak:

Potrebna Vam je podrška i konsultacije?

Kontaktirajte nas i transparentno predstavite svoje izazove u učenju njemačkog jezika. Naš tim će Vam pomoći da se usmerite na pravi način i ostvarite najbolji napredak.

Uvek smo vam na raspolaganju!

Kako vam možemo pomoći?